Afacerile electronice, e-Business si sistemele ERP

Considerate initial ca fiind aplicatii de mare anvergura destinate mai mult companiilor mari, care au un profit considerabil, suitele ERP au dovedit ca adevarul nu sta asa si au evoluat cu succes, fiind implementate in mai toate mediile (corporatii sau intreprinderii mici si mijlocii) si in toate tarile, chiar si in cele mai sarace in resurse tehnologice.

Conturarea lanturilor valorice Enterprise Application Integration (EAI) si legatura dintre ERP cu platformele Customer Relationship Management (CRM) si Supply Chain Management (SCM) contureaza peisajul actual al mediului e-Business.

Daca la inceput erau privite ca tehnologii adoptate in scopul dobandirii de avantaje competitive, SCM si CRM sunt acum considerate o extindere necesara a sistemelor ERP si cererea de piata este mereu in crestere.

Ce este e-Business si ce include el?

Fenomenul e-Business acopera un mediu in care integrarea completa si colaborarea constituie cheia succesului. Sunt evidente implicatiile dezvoltarii sale pentru sistemele ERP. Prin intermediul aplicatiilor de tip portal, reteaua Internet deschide procesele de afaceri ale unei organizatii, facilitand accesul la informatiile din sistem, precum si colaborarea cu partenerii.

Afacerile electronice includ trei tipuri de aplicatii: e-commerce, e-business si e-partnering. Observam aici caracterul evolutiv: primele aplicatii au fost destinate exclusiv clientilor, urmatorul nivel a fost gandit pentru rationalizarea lantului valoric, oferind un plus de valoare clientului, iar ultimul nivel asigura dezvoltarea lanturilor integrate de afaceri.

Pentru a lua cele mai rationale decizii in legatura cu asigurarea resurselor necesare implementarii aplicatiilor e-business, ERP sau amandoua, organizatiile analizeaza si stabilesc pozitia corecta pe care se afla in panorama e-business si aleg strategia de dezvoltare.

In lumea afacerilor societatii informationale, ERP si tehnologiile Internet sunt cele mai importante coordonate. Este important ca organizatiile sa se orienteze tehnologic spre aceste platforme, sa inteleaga fenomenele si particularitatile produse individual sau combinat de aceste tehnologii.

Aplicatiile ERP sunt un fel de coloana vertebrala a companiilor si sunt “responsabile” de datele, informatiile si cunostintele interne organizationale

In timp ce ERP ofera suport afacerilor curente, e-business permite desfasurarea unor noi oportunitati de afaceri si insusirea celor mai moderne tehnologii de gestiune a firmelor. Astfel, tehnologiile web ofera posibilitatea construirii unor “poduri” informationale din interiorul spre exteriorul organizatiei, a cuplarii cu sistemele informationale ale partenerilor de afaceri si dezvoltarii de piete si parteneriate electronice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *