Avantajele integrarii unei solutii BI in sistemele ERP sau CRM

Avantajele integrarii unei solutii BI in sistemele ERP sau CRM

Ca sa vorbim de integrarea unei solutii BI intr-un sistem ERP, trebuie sa stim ca o aplicatie ERP reprezinta o imbinare a practicilor de management al afacerilor cu tehnologia informatiilor, prin care procesele de afaceri ale unei companii sunt integrate in cadrul sistemului informatic, in vederea atingerii unor obiective de business specifice.

Tehnologia informationala reprezinta infrastructura hardware, software, retelistica si comunicatii necesara implementarii unui program de gestiune ERP.

Integrarea unei solutii BI intr-un soft de gestiune ERP (cum ar fi WinMENTOR ENTERPRIESE sau SoftONE Clouod ERP) sau CRM (SoftONE Cloud CRM – in Cloud sau on-premise), functionale la nivelul unei organizatii, aduce o serie de beneficii la nivelul afacerii, cum ar fi:

 • Posibilitatea valorificarii superioare a unui volum mare de date, acumulate din surse dispersate si eterogene si constituirea unui depozit unitar virtual de informatii care este vizibil pentru toti angajatii cu drepturi de acces si permite agregarea, filtrarea si transformarea acestor date, prin analiza, in informatii utile dezvoltarii si imbunatatirii afacerii;

 • Utilizarea unor interfate de lucru flexibile (in limba romana dar si in alte limbi straine) care aduc o serie de satisfactii utilizatorilor: eliminarea rutinei; utilizarea unor instrumente software performante care asigura accesul cvasi-instantaneu la informatii relevante si reale, precum si a unor instrumente de analiza sofisticata a informatiei; monitorizarea indicatorilor critici ori a celor care definesc performanta business-ului; flexibilitate in formularea cerintelor de analiza, in functie de context; facilitarea modelarii complexitatii mediului de afaceri ori simularii unor scenarii ori tendinte de evolutie a afacerii;

 • Valorificarea unor motoare de cautare de inalta capacitate, aplicatiile de Business Intelligence fiind dotate cu instrumente de cautare/regasire a informatiilor ce pot manipula rapid un volum impresionant de structuri de date multidimensionale, eterogene, baze de date relationale sau alte baze de date, asigurand utilizarea de perspective de lucru, instrumente de marire sau micsorare sau rotire, precum si controlul nivelului de detaliu al informatiilor afisate;

 • Utilizarea unor functii de modelare si analiza a business-ului incorporate in aplicatiile de BI, precum si a unor instrumente si mecanisme avansate/sofisticate de modelare logica a informatiei, avand la baza colectii de entitati predefinite, precum si date vizibile sau stocate la nivelul surselor gestionate.

 • Folosirea unor instrumente de raportare si monitorizare online, cu capacitate de previzionare si alertare care permit managementului unei organizatii sa aiba o reactie rapida si eficienta si de a fi cu un pas inaintea concurentei. Componenta de BI integrata cu un software CRM, ca si modulul SoftONE Cloud CRM, garanteaza sporirea si detalierea informatiilor despre clienti, precum si imbunatatirea suportului decizional si a vitezei de reactie la schimbarile din piata;

 • Posibilitatea realizarii unor schimburi de informatii cu alte sisteme externe, care este asigurat prin protocoale deschise de comunicatie de tip conectori de baze de date sau servicii web.

 • Securizarea informatiilor gestionate prin mecanisme ale aplicatiei de BI care asigura: autentificarea conexiunilor la aplicatie; grantarea accesului utilizatorilor la functionalitatile aplicatiei pe baza principiului „nevoii de a cunoaste”; jurnalizarea cererilor utilizatorilor; securizarea accesului la sursele de date, etc.

Criteriile de alegere a unei solutii BI

Alegerea unei solutii de BI se fundamenteaza pe analiza top-down a cerintelor in domeniul valorificarii superioare/strategice a informatiilor, pornind de la nevoile de informare ale managementului executiv si terminand cu cerintele de integrare a multiplelor surse de date pentru a satisface aceste nevoi.

Decizia achizitionarii si implementarii unei aplicatii de business intelligence este una strategica si trebuie bine fundamentata, intrucat implica schimbari organizationale, de infrastructura si de management la nivel organizational, al proceselor si al aplicatiilor.

Principalele criterii care trebuie avute in vedere la fundamentarea deciziei de achizitionare si implementare a unei componente de BI sunt: pretul aplicatiei, raportat la bugetul disponibil si la afacere; modul in care functionalitatile aplicatiei de BI raspund cerintelor de valorificare superioara a informatiilor identificate; calitatea si facilitatile interfetelor aplicatiei de BI; volumul de date care poate fi procesat; capacitatea de a manipula si integra informatii din surse multiple si eterogene; timpul de raspuns; uneltele de dezvoltare interna a rapoartelor si analizelor; infrastructura necesara pentru implementare si cea utilizata pentru dezvoltarea sistemului; referintele privind experienta implementatorului.

Avantajul integrarii cu un soft de gestiune ERP

WinMENTOR ENTERPRISE, fiind o solutie ERP de top, este compus dintr-o serie de module care sunt destinate diverselor departamente, precum: productie, financiar-contabil, achizitii, vanzari etc. Desi are o natura extrem de variata, informatia este operata o singura data si este accesibila oricarui modul ii este necesara. Astfel se economiseste timp, reurse, se diminueaza probabilitatea de a comite erori de operare, se faciliteaza accesul la informatie de ultim moment etc. Una dintre particularitatile uzuale ale unui program de gestiune ERP este stocarea tuturor informatiilor intr-o baza de date unica.

 • Optimizarea stocurilor – In multe cazuri s-au semnalat reduceri majore ale valorilor imobilizate in stocuri, in conditiile in care satisfactia clientilor a crescut. Acest lucru este datorat noilor instrumente de management operational si decizional care permit controlul proceselor de aprovizionare, livrare, picking, productie, targetare etc. De asemenea, sunt tinute sub control stocurile care au termene scurte de expirare, rotatie lenta etc.

 • Imbunatatirea cashflow-ului – Prin implementarea de politici comerciale coerente si prin usurinta cu care se pot obtine indicatorii specifici, compania isi controleaza mult mai strict fluxurile monetare si perioadele de recuperare a banilor, impunand o disciplina financiara tuturor factorilor implicati.

 • Integrarea informatiilor financiare – Fiind un singur sistem, exista o singura viziune a rezultatelor. Se elimina astfel problema “adevarurilor multiple”, in care fiecare departament are propriul set de rezultate, analize si concluzii, adesea contradictorii. Soft-urile de gestiune ERP actuale realizeaza integrarea tuturor functiilor de conducere ale unei companii, plecand de la planificare, asigurarea stocului de materii prime si materiale, definirea tehnologiilor, coordonarea proceselor de productie si, nu in ultimul rand, la realizarea gestiunii financiar contabile, a resurselor umane, a stocurilor de produse finite si terminand cu dezvoltarea si mentinerea relatiilor cu clientii si partenerii de afaceri.

 • Facilitarea managementului operatiunilor curente – Deciziile de zi cu zi sunt luate pe baza informatiilor disponibile la moment. Utilizand rapoartele standard furnizate de catre soft-ul de gestiune WinMENTOR ENTERPRISE sau prin implementarea de instrumente de tip Business Intelligence (BI) complementare programului ERP, informatiile sunt actuale, acurate, coerente si prezentate intuitiv. Se creeaza deci premisele fundamentarii decizionale.

Dupa cum ati putut vedea, implementarea unui soft de gestiune ERP si integrarea unei solutii BI, nu face altceva decat sa ajute afacerea dumneavoastra sa evolueze si sa devina profitabila in toate segmentele sale.

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra!