Avantajele si motivatia implementarii unui sistem ERP

In contextul actual al mediului de afaceri si al pietei, pentru foarte multe companii, realizarea unor cresteri profitabile nu este ceva foarte simplu de realizat. Companiile au parte de o serie de provocari considerabile, precum: concurenta globala, consolidarea de piata, deficitul de specialisti, noi reglementari legislative si asteptari mai mari din partea clientilor. Pentru a putea sa raspunda acestora, este necesar sa aiba capacitatea de a reactiona si de a-si transforma activitatea rapid, eficient din punctul de vedere al costurilor, fara a sacrifica profitabilitatea, transparenta sau controlul intern.

In acest context companiile au nevoie de un sistem IT flexibil, robust si sigur care sa le vina in ajutor, de o aplicatie care trateaza eficient si integral procesele specifice domeniului de activitate. Solutia de planificare a resurselor intreprinderii (ERP) are un rol vital in asigurarea succesului companiei. Astfel ca, ERP este azi, pionul important care ajuta la derularea eficienta a unei afaceri.

[thrive_leads id=’10238′]

Avantajele sistemelor ERP:

Principalele avantaje sunt enumerate mai jos:

 • Reducerea considerabila a timpului de procesare a unei comenzi. Avand in vedere ca parcurgerea traseului se face in mod automatizat, este evident ca timpul este mult diminuat. ·   Angajatii din fiecare departament au acces la aceleasi informatii, pe care le pot vizualiza si/sau modifica in caz de necesitate. Atunci cand un departament finalizeaza activitatea la o anumita comanda, aceasta este automat directionata de catre ERP spre urmatorul departament.
 • Poate fi cunoscut in fiecare moment stadiul in care a ajuns o comanda. Pentru aceasta, este suficient sa te conectezi la sistemul ERP pentru a vedea la ce departament a ajuns respectiva comanda.
 • In mod asemanator cu procesul de prelucrare a comenzilor de la clienti, ERP poate aduce beneficii si celorlalte departamente ale companiei, cum ar fi cele care se ocupa de contabilitate si de raportarile financiare.

Folosind aplicatia ERP adecvata, se pot spori performantele companiei:

 • se gestioneaza mai simplu structuri complexe, canale de piata si scenarii de afaceri
 • se uniformizeaza procesele si tranzactiile de afaceri
 • se optimizeaza resursele si activele cu adevarat valoroase ale companiei
 • se accelereaza timpul de comercializare si timpul de valorificare
 • se imbunatatesc serviciile oferite angajatilor si clientilor, precum si satisfactia acestora.

Motivatia implementarii de sisteme ERP:

Principalele motive pentru care companiile trebuie sa instaleze si sa implementeze un sistem ERP sunt enumerate mai jos:

 • Integrarea informatiilor
 • Integrarea informatiilor despre comenzile de la clienti. Sistemul ERP este locul unde sunt procesate comenzile de la clienti din momentul in care acestea sunt primite de catre serviciul de relatii cu clientii pana in momentul in care produsele sunt livrate si este emisa factura pentru comanda respectiva. Pastrand aceste informatii intr-un singur sistem, poate fi mai usor de urmarit traseul unei comenzi, stadiul in care ea se afla in orice moment, si de asemenea, pot fi coordonate mai usor toate departamentele firmei, indiferent de locatia unde se afla.
 • Standardizarea si cresterea vitezei de productie. Sistemele ERP ofera premizele pentru a standardiza diferitele etape ale procesului de productie, standardizare ce reduce costurile, mareste viteza si productivitatea sectorului respectiv.
 • Reduce timpul pierdut prin inventariere. Cunoscandu-se in orice moment situatia stocurilor, pot fi facute planuri mult mai precise de livrare a produselor la clienti si coordonarea mult mai buna a distributiei acestora.
 • Standardizeaza informatiile pentru resursele umane. Un sistem ERP aduce beneficii suplimentare deoarece introduce un sistem unificat de urmarire a activitatii angajatilor si de comunicare intre acestia
[thrive_leads id=’10230′]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *