Cash-flow pe timp de pandemie

Cash-flow pe timp de pandemie

In orice tip de piata este o mare provocare sa fii antreprenor, iar asta, cu atat mai mult cu cat piata din zilele noastre este una in continua schimbare si supusa unor provocari extraordinar de neasteptate. 

De cand a aparut aceasta provocare cu pandemia, companiile sunt practic in mod continuu sub presiune, cunoscand multe provocari si situatii neprevazute care pun in dificultate chiar si pe cei mai experimentati manageri, problemele financiare fiind cele mai stresante si solicitante. Categoric, majoritatea am fost in situatia in care ne-am intrebat de ce afacerea noastra pare a fi profitabila, insa conturile noastre bancare ne contrazic cu desavarsire. Asta se intampla deoarece profitul se bazeaza deseori pe angajamente de plata si nu pe incasari reale. Pe de alta parte, daca ne vom face un plan de cash flow, vom putea corela direct cu conturile bancare pentru a avea o situatie financiara clara asupra firmei. 

Atunci cand vine vorba de afaceri, numerarul, lichiditatile sunt cele care ne pot spune adevarata realitate. Teoretic, acest lucru trebuie sa fie floare la ureche, simplu, dat fiind ca este vorba despre compania noastra, dar din pacate, niciodata lucrurile nu sunt atat de usoare precum par. Multi manageri nu reusesc sa acorde atentia cuvenita cifrelor, iar unul dintre motive este ca planurile de cash flow sunt destul de greu de citit si de inteles pentru o persoana care nu are cunostinte financiare. 

Primul lucru pe care trebuie sa il retinem este ca lichiditatile sunt cele care tin compania noastra in viata! Ele sunt „seva”, cash flow-ul fiind un element esential cand vine vorba de  un ”diagnostic” financiar al firmei noastre. 

Pe de alta parte, ca sa ne dezvoltam compania este nevoie de mai multe elemente cum ar fi: personalul, locatia, echipamentele, iar apentru toate acestea nu se plateste cu profitul, deoarece acesta nu reprezinta banii pe care ii avem diponibili in cont, fapt care se concluzioneaza ca: Profit ≠ Lichiditate. De ce? Deoarece banii vin din diferite surse, fie ca e vorba de un imprumut sau o investitie, iar acei bani nu vor aparea in contul de profit si pierdere, dar se vor regasi in cash flow. 

Intre profit si cash flow exista diferente, iar una dintre ele consta in faptul ca profitul este un rezultat global, calculat in functie de totalitatea veniturilor si cheltuielilor (realizate, dar si planificate), iar cash flow-ul este un rezultat partial care include doar incasari si plati realizate. Profitul reflecta intotdeauna promisiunea clientilor de a plati (poate exista un decalaj intre momentul inregistrarii contabile venitului si momentul incasarii acestuia), in timp ce cash flow-ul reflecta situatia tuturor tranzactiilor efectuate. 

Intelegerea diferentei dintre acesti doi indicatori financiari este importanta pentru a masura succesul unei firme, o afacere sanatoasa avand nevoie de ambele. 

Cum analizam cash-flow-ul 

Cash flow-ul (fluxul de numerar) se refera la banii care circula in companie, reprezentand de fapt, suma incasarilor si platilor curente. Acesta poate fi pozitiv, atunci cand incasarile sunt mai mari decat cheltuielile sau negativ, atunci cand platile sunt mai mari decat intrarile de numerar. Ca sa fie mai usor de analizat, planul de cash flow este impartit in 3 componente: cash flow operational, cash flow de investitie si cash flow financiar. 

Activitati operationale 

Aceasta sectiune include intrarile si iesirile din activitatile operationale ale firmei noastre. Incasarile din vanzari, platile catre furnizori si angajati, achizitii de inventar sau alte cheltuieli, toate acestea vor reflecta sumele de bani reale pe care firma le primeste sau le plateste pentru aceste operatiuni. 

O activitate operationala sanatoasa ne va indica intotdeauna capacitatea afacerii noastre de a transforma profitul in capital de investit in activitatea operationala. Mai mult decat atat, reflecta faptul ca firma poate creste intern, acoperind nevoile de finantare si cele de investitii, lucru foarte bine-venit. 

Investitiile 

Aceasta categorie din planul de incasari si plati implica, in general, investitii pe termen lung, realizate de companie, nu de manageri. Pe scurt, se refera la banii generati la nivel intern: investitii in active fixe, cum ar fi cladiri, terenuri, echipamente si castiguri provenite din vanzarea acestora. De exemplu, cand achizitionam echipamente noi pentru birou si angajati, aceasta investitie va fi cunoscuta drept o iesire, asadar va avea un impact negativ asupra cash flow-ului nostru in momentul in care vom calcula cresterea neta a incasarilor. Cu toate acestea, aceasta investitie se va amortiza in timp.  

Aceasta categorie reflecta cat de mult cheltuie compania noastra pentru dezvoltari viitoare si este o categorie foarte importanta, pe care trebuie sa o avem mereu in calcul. 

Activitati de finantare 

Ultima sectiune a planului de cash flow ne va oferi o viziune de ansamblu asupra banilor care provin din surse externe precum creditori, actionari sau investitori. Daca vom tine sub observatie aceasta categorie, vom putea observa cat de mult depinde compania de surse de finantare externe. 

A avea profit nu inseamna neaparat ca business-ul nostru se descurca bine si se afla pe drumul cel bun, iar pentru asta, trebuie sa fim mereu cu ochii pe cash-flow. Exista posibilitatea de a avea profit, insa cash flow-ul sa fie deficitar, iar asta se traduce prin imposibilitatea de a efectua plati curente. Acest lucru poate interfera cu activitatea firmei, poate afecta vanzarile, chiar si viitorul companiei. Ca manager, atentia noastra trebuie sa fie intotdeauna directionata catre platile care asigura sprijinul afacerii (salarii, furnizori). 

 Tot ce tine de cash-flow, intrari sau iesiri nu este o chestiune care ne priveste doar pe noi ca proprietar sau manager, ci intreaga echipa. Fiecare membru al echipei este implicat in generarea de venit, dar si in multe din costuri. De aceea este o idee buna sa implicam angajatii in monitorizarea cash flow-ului, pentru a creste gradul de constientizare al impactului pe care il au asupra miscarilor de numerar.  

Fie ca este vorba despre strategia de crestere, fie despre mentinerea unei activitati sustenabile, cash flow-ul este cel mai bun indicator al performantei afacerii noastre si a ceea ce putem ca manageri sau companie sa facem pe termen scurt. Pentru a face lucrurile mai usoare, putem gestiona cash flow-ul afacerii noastre utilizand osolutie  care include toate operatiunile necesare si genereaza rapoartele de care ai nevoie in timp real. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.