Web
Analytics
Ce este sistemul EDI Electronic Data Interchange | scribsoftware
  • Warehouse Management System
  • Enterprise Resource Planning
  • Business Intelligence
  • Customer Relationship Management
  • ESET Antivirus and Firewall

Ce este sistemul EDI?

EDI este acronimul de la Electronic Data Interchange si se traduce in romana ca fiind un „Schimb Electronic de Date”, cu alte cuvinte, este un sistem prin care putem sa transferam datele dintr-un soft, in alt soft. Mai aprofundat spus, EDI  automatizeaza expedierea documentelor rezultate dintr-o relatie comerciala (hartie sau fax) prin trecerea acestora in format electronic pe baza unor formate standardizate si unanim acceptate pe piata.

Pentru a va face o idee a ceea ce am explicat mai sus, va puteti inchipui ca aveti deja implementata o solutie ERP si un soft de depozit WMS, iar pentru a comunica intre ele, pentru a transfera fisiere si date dintr-o parte in alta, veti folosi EDI.

Printr-un sistem EDI se vor putea face transferuri de date cu privire la comenzi, avize de livrare, cat si intrari de marfa intre magazine si furnizori, dar, in functie de complexitatea solutiei, se pot transmite si alte informatii. Transmiterea  acestor informatii se va face doar in mod securizat, pentru a proteja absolut toate informatiile transferate si se fac pe internet prin intermediul unui webserver dedicat. Pe acest server sunt create conturi pentru toti partenerii implicati, prin intermediul carora se efectueaza transferul datelor. Aceasta face ca infrastructura necesara pentru conectarea unui parteneri, la un sistem EDI sa fie minima si nesemnificativa prin raportare la beneficii.

Cum se realizeaza un transfer de date utilizand EDI

Ca in orice alre relatii de acest gen, transferul se poate face in doua feluri: automat sau manual. Cum anume? Va explicam mai jos:

– aplicatia care va expedia fisierul, sau altfel spus, aplicatia de unde va fi transferat acesta,  va genera un fisier de date standard. Acesta poate fi generat automat sau la cerere, apeland la meniurile aplicatiei.

-Cealalta aplicatie, destinatarul, va prelua fisierul, il va citi, interpreta, iar apoi, datele vor fi introduse in baza de date sau vor fi utilizate la procesele cerute. Aplicatia care preia datele poate face acest lucru in mod automat sau ele pot fi preluate de un operator de date, care va alege un anume fisier, il va incarca in aplicatie si il va introduce in baza de date

Protocolul acesta EDI odata cu dezvoltarea internetului a evoluat intr-un alt protocol numit webservice si API. Webservice foloseste acelasi principiu numai ca o aplicatie cere celeilalte aplicatii datele prin apelarea unui fisier. Se apeleaza acest fisier pe baza unor parametri si intoarce un rezultat in functie de parametri ceruti de prima aplicatie.

Avantaje ale utilizarii unui sistem EDI

– Reduceri de costuri directe prin eliminarea hartiei, a transportului documentelor dar si indirecte prin eliminarea unor etape de prelucrare a documentelor sau reducerea timpului de plata a facturilor prin disparitia incurcaturilor dintre datele din comenzi si cele din facturi si a timpului alocat pentru lamurirea acestora.

– Evitarea situatiilor de out of stock deoarece transferul  datelor se face automat intre magazine si furnizori ceea ce faciliteaza o aprovizionare mult mai eficienta.

– Simplitate in utilizare

– Securitatea datelor

– Eliminarea erorilor prin automatizarea proceselor de transmitere a datelor care face ca interventia umana sa fie minima si astfel posibilitatea aparitiei unei greseli sa fie minima.

23Mar 2020

Prin fiecare legatura a lantului logistic se afla un numar mare de unitati de marfuri. Pentru a putea implementa eficient   controlul fluxului material, este necesar să avem un sistem ERP, precum WinMENTOR, acesta sa permita integrarea cu un software WMS, care permite in orice moment sa avem informatii detaliate asupra fluxurilor de bunuri de intrare […]

27Aug 2019

In lumea afacerilor actuale ale timpului in care traim si al pietei antreprenoriale impactul si valoarea unui ERP este imposibil de ignorat. Datele si procesele companiei sunt corelate in sistemele ERP, afacerile pot alinia departamente separate si pot imbunatati fluxurile de lucru automatizand toate procesele de business, ducand la o eficientizare maxima a tot ceea […]

20Aug 2019

Cateva detalii despre analiza si desfasurarea acestui proces! Cu scopul optimizarii costurilor si atingerii flexibilitatii dorite, organizatiile isi indreapta atentia spre procesele de lucru, aplicatiile si serviciile care ofera suport pentru acestea. Pentru a va asigura ca organizatia dumneavoastra se mentine in competitie si poate raspunde rapid la schimbarile care au loc in actualul mediu […]

x Close

Like Us On Facebook