Web
Analytics
Ce este sistemul EDI Electronic Data Interchange | scribsoftware
  • Warehouse Management System
  • Enterprise Resource Planning
  • Business Intelligence
  • Customer Relationship Management
  • ESET Antivirus and Firewall

Ce este sistemul EDI?

EDI este acronimul de la Electronic Data Interchange si se traduce in romana ca fiind un „Schimb Electronic de Date”, cu alte cuvinte, este un sistem prin care putem sa transferam datele dintr-un soft, in alt soft. Mai aprofundat spus, EDI  automatizeaza expedierea documentelor rezultate dintr-o relatie comerciala (hartie sau fax) prin trecerea acestora in format electronic pe baza unor formate standardizate si unanim acceptate pe piata.

Pentru a va face o idee a ceea ce am explicat mai sus, va puteti inchipui ca aveti deja implementata o solutie ERP si un soft de depozit WMS, iar pentru a comunica intre ele, pentru a transfera fisiere si date dintr-o parte in alta, veti folosi EDI.

Printr-un sistem EDI se vor putea face transferuri de date cu privire la comenzi, avize de livrare, cat si intrari de marfa intre magazine si furnizori, dar, in functie de complexitatea solutiei, se pot transmite si alte informatii. Transmiterea  acestor informatii se va face doar in mod securizat, pentru a proteja absolut toate informatiile transferate si se fac pe internet prin intermediul unui webserver dedicat. Pe acest server sunt create conturi pentru toti partenerii implicati, prin intermediul carora se efectueaza transferul datelor. Aceasta face ca infrastructura necesara pentru conectarea unui parteneri, la un sistem EDI sa fie minima si nesemnificativa prin raportare la beneficii.

Cum se realizeaza un transfer de date utilizand EDI

Ca in orice alre relatii de acest gen, transferul se poate face in doua feluri: automat sau manual. Cum anume? Va explicam mai jos:

– aplicatia care va expedia fisierul, sau altfel spus, aplicatia de unde va fi transferat acesta,  va genera un fisier de date standard. Acesta poate fi generat automat sau la cerere, apeland la meniurile aplicatiei.

-Cealalta aplicatie, destinatarul, va prelua fisierul, il va citi, interpreta, iar apoi, datele vor fi introduse in baza de date sau vor fi utilizate la procesele cerute. Aplicatia care preia datele poate face acest lucru in mod automat sau ele pot fi preluate de un operator de date, care va alege un anume fisier, il va incarca in aplicatie si il va introduce in baza de date

Protocolul acesta EDI odata cu dezvoltarea internetului a evoluat intr-un alt protocol numit webservice si API. Webservice foloseste acelasi principiu numai ca o aplicatie cere celeilalte aplicatii datele prin apelarea unui fisier. Se apeleaza acest fisier pe baza unor parametri si intoarce un rezultat in functie de parametri ceruti de prima aplicatie.

Avantaje ale utilizarii unui sistem EDI

– Reduceri de costuri directe prin eliminarea hartiei, a transportului documentelor dar si indirecte prin eliminarea unor etape de prelucrare a documentelor sau reducerea timpului de plata a facturilor prin disparitia incurcaturilor dintre datele din comenzi si cele din facturi si a timpului alocat pentru lamurirea acestora.

– Evitarea situatiilor de out of stock deoarece transferul  datelor se face automat intre magazine si furnizori ceea ce faciliteaza o aprovizionare mult mai eficienta.

– Simplitate in utilizare

– Securitatea datelor

– Eliminarea erorilor prin automatizarea proceselor de transmitere a datelor care face ca interventia umana sa fie minima si astfel posibilitatea aparitiei unei greseli sa fie minima.

Companiile incearca in mod constant sa gaseasca modalitati de a imbunatati performanta operatiunilor de depozit, de acceea managerii se concentreaza pentru a obtine eficienta maxima pentru costuri minime. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in timpul exploatarii, un numar de bune practici pot fi adoptate pentru a imbunatati productivitatea si satisfactia clientilor general. Desi […]

Warehouse management system, prescurtat ca si – WMS, nu este altceva decat parte integranta a lantului de aprovizionare care tinde sa controleze miscarea si depozitarea marfurilor intr-un depozit si sa proceseze tranzactiile respective, incluzand expedierea, receptionarea, depozitarea si colectarea. Obiectivul sistemelor Warehouse Management System este de a furniza un set de proceduri computerizate care sa faciliteze receptia stocurilor […]

ATENTIE!!! Deoarece ANAF a schimbat modul de incadrare a contractelor din domeniul constructiilor, pentru aplicarea facilitatilor conform OUG 114/2018, precum si marimea coeficientului pentru calculul contributiei asiguratorii (CAM), de la 0,3375 la 2,25, toate firmele care au aplicat facilitatile in perioada ianuarie – aprilie 2019, trebuie sa refaca calculele privind lichidarea si sa genereze declaratia […]

x Close

Like Us On Facebook