Cele 5 provocari pe care le puteti avea intr-un depozit

soft gestiune depozit

Tendintele actuale din piata includ presiunea asupra costurilor, personalizarea serviciilor si produselor si complexitatea. Acestea sunt trenduri de top si sunt actionate din exterior chiar si in era digitalizarii. Iar digitalizarea proceselor de business si transparenta in lantul de aprovizionare sunt cele mai importante tendinte pe care companiile ar trebui sa le dezvolte in viitor.

Determinarea adecvata a nivelului stocurilor reprezinta una dintre cele mai importante probleme pentru o companie, deoarece formarea si mentinerea acestor stocuri produce costuri semnificative. Lanturile de aprovizionare sunt expuse unei presiuni constante de a se adapta la schimbarile din piata, cum ar fi aparitia unei noi generatii de consumatori, evolutia tehnologiei si digitalizarea proceselor. Prin urmare, companiile trebuie sa fie capabile sa se adapteze rapid la acest nou context.

Operarea unui depozit complet prin intermediul fortei de munca umana nu este similara cu functionarea unei linii de productie, unde ritmul este presetat si se cunoaste ce se asteapta in fiecare moment. In cazul unui depozit, ritmul este stabilit de echipa de management. Volumul muncii poate varia foarte mult intr-un depozit, iar managementul este necesar sa aloce si sa re-aloce continuu resurse pentru a evita blocajele si pentru a obtine performante optime. Ca lider, o provocare majora este evitarea micromanagement-ului.

Operatiunile din depozit sunt esentiale pentru orice afaceri. Este crucial sa intelegem ca o gestionare eficienta a depozitelor contribuie la un flux continuu al produselor in sistem, care la randul sau este un factor cheie in serviciile oferite clientilor.

soft gestiune depozit

Totusi, exista o serie de probleme si provocari care afecteaza in mod obisnuit operatiunile din depozit, iar in continuare vom prezenta 5 dintre acestea.

  1.     Locatia inventarului

Problemele legate de localizarea stocurilor sunt o provocare comuna care afecteaza operatiunile din depozit. Acestea apar in mod obisnuit pe masura ce numarul de produse adaugate la inventar se mareste si spatiul disponibil devine o problema.

Absenta supravegherii stocurilor poate duce la ineficiente in operatiunile din depozit, ceea ce incetineste procesele si creste costurile. Alegerea articolelor pentru expediere poate deveni mai dificila pentru ca personalul nu stie locatia exacta, ceea ce poate duce la intarzieri in livrari si la clienti nemultumiti. Este esential sa se cunoasca locatia corecta a stocului pentru a facilita atat gestionarea stocurilor, cat si operatiunile generale din depozit.

Modalitatea cea mai eficienta de a gestiona aceasta provocare este prin investitia intr-un sistem de gestionare a depozitelor care foloseste scanere de coduri de bare. Acestea pot direcționa automat personalul de selectie catre locatia precisa a articolelor cautate si pot oferi informatii despre selectie, precum numarul articolelor ce trebuie scanate si expediate.

  1.     Optimizarea alegerii

Unele depozite inca au procese de lucru manuale. Depozitele care utilizeaza aceste procese nu au un traseu stabil pentru preluarea articolelor ce urmeaza sa fie expediate, ceea ce duce la intarzieri in preluare si livrare tarzie a produsului catre clientul final. Selectia este un aspect important al depozitarii care daca nu este gestionat corect poate perturba intregul sistem de control al inventarului.

Daca va doriti sa accelerati procesul de preluare, va trebui sa nu mai folositi introducerea manuala a codurilor, ci sa investiti intr-un sistem cu tehnologie de coduri de bare. In plus puteti folosi si un sistem care va trimite pickers-ul catre locatia de picking.

Automatizarea proceselor de prelucrare poate sa reduca presiunea asupra echipamentelor si muncii, ceea ce va duce la o optimizare a gestiunii depozitului.

  1.     Inexactitatea inventarului

In multe cazuri, administratorii de depozite nu au o vizibilitate completa asupra inventarului lor. Ceea ce  poate duce la situatii de stoc excesiv sau la epuizarea stocului in perioadele de varf. Ambele situatii pot avea consecinte negative asupra afacerii. Acumularea unui stoc prea mare poate creste costurile depozitarii, iar un stoc insuficient poate duce la fluxul scazut de numerar si mai problematic, la comenzi neonorate si clienti nefericiti.

Implementarea unui sistem de gestionare a depozitelor poate imbunatati vizibilitatea stocului pentru afacerea dumneavoastra deoarece acest software ofera date in timp real prin intermediul codurilor de bare, numerelor de serie etc. Aceste caracteristici dau posibilitatea utilizatorilor sa monitorizeze fiecare articol la momentul intrarii in depozit, miscarile acestuia in interior si miscarile sale in timpul transportului. Indiferent daca gestionati inventarul folosind Excel sau o solutie de vanzare cu amanuntul, monitorizarea stocului este esentiala pentru gestionarea unei afaceri de comert electronic.

  1.     Mai putin spatiu

Deseori, depozitele au probleme legate de spatiul limitat. Lipsei de spatiu ii corespunde acumularea marfurilor, dificultati in localizarea produselor, pierderea calitatii acestora si chiar accidente de munca. Pentru a utiliza eficient spatiul disponibil, sistemul de stocare ar trebui sa fie reformat astfel incat sa se mareasca spatiul vertical al depozitului. Creșterea distantei verticale duce la eficientizarea selectiei si reduce costurile legate de inventar si operatiuni.

  1.     Procese eronate si inexacte

In mod obisnuit, angajatii din depozit sunt nevoiti sa trimita mai multor persoane un bilet de selectie sau alte documente. Pickerul il transmite checker-ului, care apoi il transmite stagerului, stagerul il transmite incarcatorului si asa mai departe. Acest proces consuma mult timp si reduce eficienta in depozit.

Utilizarea tehnologiei codurilor de bare a unui sistem de gestiune depozit reprezinta un instrument puternic pentru eliminarea proceselor redundante deoarece este complet automatizat. Sistemele automate se dezvolta extrem de rapid, ceea ce necesita ca managerii de depozite sa mentina sistemele actualizate pentru a putea sa obtina rezultatele dorite.

Toate etapele procesului de indeplinire a comenzilor, cum ar fi: receptia inventarului, numararea, selectarea, ambalarea, expedierea si gestionarea returnarilor, sunt mai precis gestionate atunci cand fiecare articol este etichetat cu un cod de bare. Prin urmare, va recomandam utilizarea unor coduri de bare pentru fiecare expediere in parte.

In concluzie, daca va doriti sa aveti un depozit eficient veti avea nevoie de un soft gestiune depozit si de un lider care va va ajuta sa eficientizati la maxim timpul si munca echipei dumneavoastra. Contactati-ne pentru a afla cum va putem ajuta!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *