Cum puteti optimiza cash-flow-ul companiei cu ajutorul sistemului WinMentor Enterprise?

sistem erp

Administrarea fluxului de numerar este esential pentru funcționarea unui business, indiferent daca sunt perioade normale sau exceptionale. Printre sarcinile zilnice ale unui antreprenor, situatia numerarului nu poate fi ignorata, mai ales atunci cand compania se afla intr-o situatie critica. 

In companii de dimensiuni medii sau mari, atingerea obiectivelor depinde si de schimbul de informatii dintre departamente, privind stocurile actuale, preturile, performanta angajatilor etc.

Optimizarea modului în care se efectueaza schimbul de informatii, prin intermediul unei solutii ERP pentru distributie, poate reduce timpii de livrare a comenzilor.

 

Ce este cash-flow-ul si care sunt beneficiile urmaririi sale intr-o companie?

Cash-flow-ul reprezinta gestionarea banilor care intra si ies din afacerea dumneavoastra. Puteti privi cash-flow-ul ca pe un indicator al sanatatii financiare a companiei dumneavoastra.

Daca acesta este pozitiv, inseamna ca afacerea este sanatoasa si ca toate operatiunile functioneaza normal. De asemenea inseamna ca aveti control asupra cheltuielilor, vanzarile sunt bune si ca aveti suficienti bani pentru a mentine activitatea afacerii.

Valoarea negativa a cash-flow-ului reprezinta un semnal de alarma. Ceva nu functioneaza cum trebuie. Acesta poate indica faptul ca nu aveti suficienti bani pentru a va mentine operatiunile si pentru a va plati datoriile sau ca aveti cheltuieli mai mari decat venituri.

In perioade incerte din punct de vedere economic, este esential sa va mentineti un nivel pozitiv al fluxului de numerar. Companiile de toate dimensiunile pot risca sa intre in insolventa din cauza lipsei accesului la numerarul necesar supravietuirii in fata crizei. Acest lucru se intampla deoarece multi antreprenori nu acorda atentie suficienta nivelului de cash-flow si nu iau masuri concrete pentru a-l imbunatati.

Monitorizarea cash-flow-ului in cadrul unei companii poate sa ofere urmatoarele beneficii:

 • Imagine clara asupra tuturor tranzactiilor financiare efectuate intr-o companie
 • Posibilitatea de a prevedea situatia finanaciara a companiei
 • Posibilitatea de a analiza situatia financiara din trecut
 • Baza pentru previziuni financiare
 • Planificarea platilor si estimarea incasarilor trecute
 • Control si sprijin in luarea deciziilor pentru managementul companiilor
cashflow

De ce cash-flow-ul este util?

Cash-flow-ul poate fi utilizat pentru realizarea diverselor analize financiar contabile si pentru gestionarea eficienta a operatiunilor unei afaceri.

Cash-flow-ul poate fi utilizat pentru a calcula:

 • Valoarea actualizata neta – se obtine prin scaderea valorii actualizate a iesirilor de numerar din valoarea actualizată a intrărilor de numerar intr-o anumita perioada de timp
 • Rata interna de rentabilitate – se determina rentabilitatea obtinuta de investitor dupa realizarea unei investitii;
 • Lichiditatea – reprezinta capacitatea unei companii de a-si plati obligatiile financiare;
 • Randamentul fluxului de numerar – arata cati bani genereaza o afacere pe actiune, in raport cu pretul actiunii, exprimat in procente;
 • Fluxul de numerar per actiune (CFPS) – se obtine prin impartirea numerarului din activitatile operationale la numarul de actiuni aflate in circulatie;
 • Raportul de conversie in numerar – indica perioada de timp dintre momentul in care o companie isi plateste inventarul (costul bunurilor vandute) si momentul in care primeste plata de la clientii sai;
 • Plati de dividende – poate fi utilizat pentru a finanta plati de dividende catre investitori;
 • Cheltuieli de capital – poate fi utilizat pentru a finanta reinvestirea si cresterea in afaceri.

Este important sa aveti toate informatiile financiar-contabile intr-un singur loc, dar este esential sa aveti si informatiile legate de afacere tot intr-un singur loc. Altfel va fi nevoie de un efort considerabil pentru a putea obtine o imagine de ansamblu. Raspandirea datelor in diferite departamente poate genera intarzierea luarii deciziilor si dificultati in obtinerea unei perspective complete asupra afacerii. Centralizand informatiile, veti putea lua decizii mai rapide si veti putea actiona mai eficient, lucru care duce la depasirea competitorilor.

Sistemele WinMENTOR Enterprise sunt utilizate pentru gestionarea si stocarea datelor organizatiei, optimizand astfel fluxurile de lucru interne. Aplicatiile ERP ofera utilizatorilor acces la informatiile stocate prin concentrarea intregii activitati pe aceeasi platforma. Acest lucru permite si o comunicare mai eficienta intre angajatii companiei.

ERP-ul, precum WinMentor Enterprise, contribuie la conceperea unui cadru de comunicare mai eficient, atat la nivel intern cat si intre departamente, prin facilitarea discutiilor productive si profesionale. Un astfel de sistem ajuta la controlul mai multor procese fara a fi necesara angajarea unui numar mai mare de oameni, ceea ce duce la o crestere a afacerii si la o imbunatatire a cash-flow-ului.

Cum va poate ajuta un sistem ERP la gestionarea cash-flow-ului?

Implementarea unei solutii WinMentor Enterprise poate duce la cresterea fluxului de numerar prin imbunatatirea procesului de achizitie. La baza se afla aceeasi transparenta pe care o poate oferi o astfel de platforma in privinta stocurilor actualizate si a activitatii de vanzare, emise de rapoarte generate periodic. Integrand un sistem ERP in procesul de lucru al unei companii permite analizarea informatiilor generate de aceeasi baza comuna, ceea ce determina o analiza mult mai complexa, pornind de la date ce tin de venituri sau cheltuieli pana la informatii personalizate in functie de dinamica companiei respective.

In plus, utilizarea unei solutii precum aceasta determina timpi mai mici pentru realizarea rapoartelor, munca unor angajati din firma automatizandu-se. Modulul CashFlow incorporat in solutia ERP de la ScribSoftware reprezinta suportul necesar pentru controlarea fluxului de intrari si de iesiri de numerar din cadrul companiei. Acesta asigura obtinerea informatiilor privind istoricul miscarilor de numerar si ajuta la emiterea unor previziuni privind evolutiile in perioadele viitoare.

Caracteristici sistem ERP:

 • Preia automat datele din sistem referitor la clienti neincasati, furnizori neplatiti si alte miscari de bani
 • Realizeaza analize pe durate configurabile (zi, saptamana, luna, an) in functie de: perioade trecute – se va afisa cash flow-ul realizat (contine fluxurile reale de numerar);perioade viitoare – se va afisa numai cash flow-ul previzionat;
 • Este structurat sub forma ierarhica (arborescenta) cu facilitati de drill-down (permite vizualizarea documentelor care au compus fiecare valoare a raportului); permite si inregistrarea de valori manuale, suplimentarea datelor extrase automat din modulele operationale ale ERP-ului
 • Ofera posibilitatea calcularii si afisarii valorilor calculate in diferite monede
 • Posibilitatea previzionarii deciziilor asupra platilor care urmeaza a fi efectuate de companie
 • Genereaza si trimite automat raportul de cash pe e-mail

Care sunt beneficiile unui sistem ERP?

 • Monitorizarea si controlul financiar al activitatii firmei
 • Oferirea suportului pentru optimizarea cheltuielilor si investitiilor in concordanta cu posibilitatile reale ale organizatiei
 • Previzionarea si gestionarea corecta a fluxurilor de numerar din cadrul organizatiei 
 • Alertarea rapida a problemelor aparute in legatura cu lichiditatile organizatiei
 • Oferirea unei interfete intuitive si configurabile

Dupa cum puteti observa, un sistem ERP, precum WinMentor Enterprise poate imbunatati fluxul de numerar in toate domeniile afacerii. Această lista cuprinde doar cateva dintre imbunatatirile pe care le poate aduce, insa lista ramane deschisa. Cu siguranta, un sistem ERP va va duce afacerile la urmatorul nivel oferind instrumentele potrivite pentru managementul disponibilitatilor banesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *