Web
Analytics
Diferentele dintre un soft contabil si un program ERP | scribsoftware
  • Warehouse Management System
  • Enterprise Resource Planning
  • Business Intelligence
  • Customer Relationship Management
  • ESET Antivirus and Firewall

Este lucru foarte cunoscut faptul ca, astazi, antreprenoriatul a devenit tot mai raspandit si in Romania, unde prin viata tot felul de afaceri diverse, care se dezvolta si cunosc o crestere frumoasa.

Antreprenorul trebuie sa fie conectat permanent la informatie, lucru datorat evolutiei tehnologice. Indiferent de cat de mare este afacerea dumneavoastra  sau de nisa in care activati, contabilitatea, sau altfel spus, un soft contabil sau un sistem informatic, nu poate sa lipseasca.

Astazi, oamenii nu mai lucreaza cu hartii sau avand creionul in mana, ba mai mult, foarte putini mai folosesc Excelul in activitatea lor. Antreprenorii si contabilii, recurg la programe dedicate care fac munca usoara intr-un departament economic sau care pot fi folosite inclusiv de persoanele care nu au experienta in domeniu.

Anii recenti au adus o mare schimbare in software-ul de management al afacerilor. In timp ce companiile au considerat software-ul contabil o necesitate si nu au luat in considerare alte aspecte de software, acesta era tot mai utilizat de si in sistemul de planificare a resurselor intreprinderii (ERP). Softul contabil este atat de bine si eficient implementat in ERP, incat multa lume foloseste termenii interschimbabil.

Si in Romania, din ce in ce mai multe companii de dimensiuni medii si mari se gandesc sa isi implementeze sisteme ERP, acele solutii de planificare a resurselor interne, in scopul cresterii eficientei activitatii de business pe care o desfasoara si a face fata concurentilor directi.

Cu toate acestea, multi considera ca ERP nu este altceva decat un software de contabilitate ceva mai perfectionat, lucru total gresit.

La aceasta confuzie a contribuit si faptul ca se utilizeaza exprimarea „ERP” pentru a desemna idee unor softuri complexe de contabilitate pe care unele companii de specialitate le creeaza in ultima vreme.

Aplicatiile contabile au fost si vor ramane unele dintre cele mai importante parti ale acestora solutii digitale moderne de planificare a resurselor interne si externe pe care o companie le are la un moment dat, dar nu se rezuma nicidecum doar la atat.

Acronimul ERP defineste ansamblul aplicatiilor destinate sa managerieze resursele ale unei organizatii privit in mod holistic, ca un intreg.

ERP – acest software modern de planificare permite inclusiv pastrarea unui inventar detaliat, urmarirea materiilor si materialelor prime utilizate, ceea ce conduce la reducerea costurilor pe toate etapele: de la momentul proiectarii unui produs si pana cand acesta ajunge la beneficiarul final.

Spre deosebire de un soft contabil care se rezuma in general doar la a tine evidenta fluxului de bani de care un agent economic dispune prin analizarea creantelor si datoriilor, a valorii de inventar pe care o au mijloacele fixe, prin generarea de rapoarte care afiseaza profiturile si pierderile inregistrate, un sistem complex de planificare a resurselor intreprinderii se poate utiliza, asa cum ii spune si numele, inclusiv pentru a vedea cum va evolua agentul economic respectiv in viitor.

ERP este si un instrument de previzionare a viitoarelor profituri si pierderi, exprimand posibilitatile de dezvoltare a business-ului pe segmentul de piata unde acesta se desfasoara, reliefanda oportunitati mai bune si modurile specifice prin care se pot creste marjele de profit in conditiile scaderii costurilor de productie, imbunatatirii productivitatii muncii concomitent cu ridicarea calitatii produselor finite, identificarea de noi piete de desfacere si potentiali clienti pentru reducerea stocurilor, a supraproductiei.

Enterprise Resource Planning (ERP) integreaza informatiile de management intern si extern vitale pentru orice tip de companie, pornind cu acelea de la departamentele de finante/ contabilitate, fabricatie, vanzari si service, aprovizionare etc.

Asadar, acest sistem digital modern este compus dintr-o multitudine de aplicatii corelate strans care integreaza acele informatii necesare partilor din cadrul unei entitati si permite o comunicare mai buna intre aceste diverse departamente ceea ce conduce la un grad de eficienta mai mare al activitatii.

Diferentele dintre un soft contabil si un ERP

Pentru a ilustra pe deplin diferenta dintre software-ul contabil si sistemul ERP, va trebui sa examinam gama de functionalitati oferite de catre fiecare in parte.

Aplicațiile software ce servesc departamentele financiar-contabilitate , mai preci s software-ul contabil, asa cum ne indica si numele sau, se ocupa de tranzactii contabile, cum ar fi: salarii, gestiune, imobilizari, conturi de incasari si plati, etc . Modulele comune incluse in software-ul contabil includ facturarea, vanzari, achizitii, cheltuieli si plati, pontaje,  foaia de pontaj, declaratii, bilant, facturi, etc

De asemenea, pot fi incluse actualizări legislative pentru fiecare dintre versiunile programelor, actualizari care sunt de mare folos atat contabilului, cat si antreprenorului, deoarece acestea ii tin la curent cu mersul bun al afacerii, pastrand-o in legalitate.

Deci, in concluzie, un soft contabil usureaza considerabil munca si eficienta muncii unui contabil, ajutandu-l destul de mult sa nu piarda informatii si sa vina cu informatii vitale in timp util.

Trecand in revista importanta softului contabil, in paralel cu un sistem ERP, vom observa diferentele clare dintre acestea si utilitatea unui astfel de sistem intr-o companie, indiferent de marimea acesteia.

ERP-ul este un sistem de management al resurselor, care urmareste activele materiale, resursele umane si resursele financiare corporale si necorporale. Resursele financiare sunt prezentate si de softul contabil, dar trebuie sa retinem ca un ERP acopera o gama de functionalitati mult mai largi, care nu sunt oferite in general de software-ul contabil, precum :

– Management comercial

– Management financiar

– Venituri si Cheltuieli

– Contabilitate generala

– Gestiunea Mijloacelor Fixe

– Managementul Depozitelor

– Managementul Resurselor Umane (HRM)

– Salarizare

– Managementul Distributiei

– Managementul Procesului de Aprovizionare

– Managementul Relatiei cu Clientii (CRM)

– Managementul Vanzarii cu Amanuntul

– Managementul Productiei

– Managementul Serviciilor

– Contabilitate Financiara

– Vanzari

– Marketing

– Facturare (Electronica)

Pur si simplu, software-ul contabil, asa cum este cunoscut in mod traditional, este un subcategorie al oricarui sistem ERP.

Faptul ca multi furnizori de soft contabil au incetat sa mai functioneze sau au fost achizitionati de grupuri mai mari, ne spune realitatea mediului pe piata software din tara si din lume.

Adevarul este, ca avand de ales intre atat de multe platforme ERP care ofera aceleasi functionalitati contabile, dar care au clar un potential de crestere scalabil, de ce ati alege un pachet software traditional de contabilitate?

Companiile incearca in mod constant sa gaseasca modalitati de a imbunatati performanta operatiunilor de depozit, de acceea managerii se concentreaza pentru a obtine eficienta maxima pentru costuri minime. Pentru a obtine cele mai bune rezultate in timpul exploatarii, un numar de bune practici pot fi adoptate pentru a imbunatati productivitatea si satisfactia clientilor general. Desi […]

Warehouse management system, prescurtat ca si – WMS, nu este altceva decat parte integranta a lantului de aprovizionare care tinde sa controleze miscarea si depozitarea marfurilor intr-un depozit si sa proceseze tranzactiile respective, incluzand expedierea, receptionarea, depozitarea si colectarea. Obiectivul sistemelor Warehouse Management System este de a furniza un set de proceduri computerizate care sa faciliteze receptia stocurilor […]

ATENTIE!!! Deoarece ANAF a schimbat modul de incadrare a contractelor din domeniul constructiilor, pentru aplicarea facilitatilor conform OUG 114/2018, precum si marimea coeficientului pentru calculul contributiei asiguratorii (CAM), de la 0,3375 la 2,25, toate firmele care au aplicat facilitatile in perioada ianuarie – aprilie 2019, trebuie sa refaca calculele privind lichidarea si sa genereze declaratia […]

x Close

Like Us On Facebook