Într-o lume în care prevalează digitalul, companiile nu mai pot funcționa în afara parametrilor informatizării masive. Anul 2024 s-a aflat permanent sub egida digitalizării accelerate. Pilonii digitalizării fiscale au pus bazele modernizării afacerilor și ralierii la standardele contemporaneității.
Unul dintre aspectele principale care dictează gradul de pătrundere a modernizării în spectrul mediului de business autohton este reprezentat de nivelul de perfectizare a comunicării dintre instituțiile statului și companii.
Ultimii ani au fost marcați de un trend evolutiv pozitiv pe latura optimizării comunicării dintre companii și instituțiile statului. În acest sens se remarcă îmbunătățirea indicatorilor de performanță ai Spațiului Privat Virtual. Astfel, comunicarea cu Agenția Națională de Administrare Fiscală se află la un nivel semnificativ superior comparativ cu anii trecuți.
Pe scurt!
- Digitalizarea companiilor. O certitudine a modernității
- În retrospectivă pentru perspectivă. Pilonii digitalizării și impactul direct asupra companiilor
- Sub lupa autorităților…
- Întrebări și răspunsuri (FAQ). Digitalizarea sub lumina reflectoarelor
Digitalizarea. O certitudine a modernității
O pondere covârșitoare a formularelor și declarațiilor fiscale care reflectă informații cu privire la activitatea financiară și administrativă a companiilor sunt transmise către Agenția Națională de Administrare Fiscală prin intermediul platformei SPV. Avansul înregistrat pe această latură este însemnat. Totuși, parametrii de funcționare ai sistemului cunosc o serie de sincope care stau permanent sub lupa optimizării acestora. Nu trebuie să omitem eforturile autorităților pe direcția îmbunătățirii constante a comunicării digitale dintre companii și instituțiile statului. În ciuda inconvenientelor, acest aspect este o certitudine, fiind prioritate în agenda digitalizării, având în considerare impactul generat asupra companiilor.
Digitalizarea fiscală nu mai reprezintă un element de noutate pentru niciun antreprenor din România. Deja de o perioadă îndelungată aceasta face parte din practicile uzuale ale companiilor. Concret, care sunt direcțiile trasate de fenomenul digitalizării la nivelul afacerilor din România?
În cel mai facil mod de exprimare, fenomenul digitalizării fiscale este conturat de pilonii principali plasați sub egida inițialei „E”. Este vorba despre E-factura, E-TVA, E-SAF-T, E-case de marcat electronice fiscale, E-Sigiliu, E-transport. O lume a „electronicului”. Toate aceste paradigme asigură ralierea afacerilor la tot ceea ce reprezintă un mediu performant și racordat la cele mai înalte standarde ale modernității. Evident, pătrunderea într-o lume a raportării electronice automatizate aduce cu sine o serie de provocări. Nu toți antreprenorii sunt pregătiți pentru tot ceea ce implică o astfel de aliniere la inovativ, la un mediu modern, digital. Marea majoritate a celor aflați pe tărâmul pragmaticii nu sunt „echipați” pentru o lume în care domină digitalul. În mare parte, din cauza penuriei de competențe digitale. Cu toate că la nivel autohton se depun eforturi considerabile în direcția optimizării acestor competențe digitale, un procent covârșitor (peste 72% din populație) nu deține competențele digitale de bază. Aspectul este clar nefavorabil pentru dezvoltarea permanentă a unui mediu digital, unul dintre obiectivele fundamentale ale agendei digitale.
Unul dintre instrumentele digitale care marchează comunicarea modernă dintre ANAF și companii este reprezentat de Spațiul Privat Virtual. Obligativitatea utilizării acestuia datează încă din anul 2022, când, progresiv, companiile s-au înrolat în cadrul platformei.
În retrospectivă pentru perspectivă. Pilonii digitalizării și impactul direct asupra companiilor
Pentru a contura o retrospectivă a digitalizării fiscale din România vom localiza câteva puncte de reper care conturează harta fenomenului.
Reper 1: Un prim reper este identificat la nivelul dezvoltării Spațiului Privat Virtual care marchează revoluționarea manierei de comunicare dintre contribuabil și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Acesta reprezintă un instrument permanent modernizat a cărui parametrii de funcționare sunt optimizați constant în vederea conturării unei experiențe favorabile pentru companii.
Principalele funcționalități ale platformei sunt oglindite prin intermediul tab-urilor din cadrul acesteia. Discutăm astfel despre secțiunea Mesaje, Solicitări, Plăți creanțe, Programări online, Buletin Fiscal, Instrumente specifice, Extrase de cont etc. Toate contribuie la modernizarea comunicării digitale prin transmiterea diverselor cereri, solicitări de eliberare documente, vizualizare extrase de trezorerie, posibilitatea achitării anumitor obligații fiscale prin direcționarea către Ghiseul.ro (obligații fiscale stabilite prin intermediul Declarației Unice), programări online. Unul dintre principalele priorități ale agendei publice digitale este legată de optimizarea permanentă a acestui instrument care reprezintă un reper fundamental pe harta digitalizării fiscale.
Impact asupra companiilor: Fără îndoială, posibilitatea comunicării prin intermediul Spațiului Privat Virtual elimină barierele de timp și de spațiu dintre companii și ANAF. Cozile interminabile de la ghișeele ANAF sunt acum doar amintiri. Timpul îndelungat pentru a eliberarea unui document este doar o filă de istorie. Fie că discutăm despre un certificat de atestare fiscală ori despre o fișa sintetică totală simplificată sau completă totul este doar la un click distanță. Spațiul Privat Virtual oferă posibilități valoroase în tot ceea ce privește comunicarea digitală dintre ANAF și companii, impactul fiind unul favorabil pentru orice entitate, indiferent de mărimea acesteia ori forma juridică.
Un alt reper de o importanță majoră pe harta digitalizării afacerilor din România este reprezentat de RO E-factura. Sistem funcțional pe terenul afacerilor B2G încă din anul 2020. Paradigma a devenit realitate pentru tranzacțiile afiliate modelului B2B încă din luna ianuarie a anului 2024, când companiile au fost obligate la transmiterea facturile emise în cadrul platformei RO e-factura. Ralierea la conformitate fiscală din perspectiva facturării electronice s-a realizat progresiv, astfel încât data de 1 ianuarie 2025 marchează obligativitatea transmiterii facturilor emise de către agenții economice către persoanele fizice în cadrul platformei RO e-factura. Practic, anul 2025 marchează finalizarea aderării progresive a tuturor modelelor de afaceri la sistemul național RO e-factura.
Impact asupra companiilor: Odată cu implementarea sistemului RO e-factura este sporită transparența operațiunilor derulate între companii la nivel de achiziție a produselor și serviciilor. De asemenea, sunt monitorizate îndeaproape operațiunile derulate între companii pe baza consemnării acestora prin intermediul sistemului național RO e-factura. Raportarea în timp real face parte din categoria beneficiilor generate ca urmare a utilizării platformei naționale RO e-factura. Facturarea electronică permite asigurarea respectării reglementărilor fiscale, contribuind la simplificarea proceselor de verificare. De asemenea, se elimină riscul fraudării din punct de vedere a eliminării posibilității de dublare a facturilor și implicit a falsificării acestora.
Cel de-al treilea pilon al digitalizării fiscale care merită atenție este legat de sistemul național RO e-TVA. Element de dată relativ recentă în portofoliul digitalizării fiscale a afacerilor, sistemul RO e-TVA revoluționează maniera de raportare la sistemul declarării aspectelor legate de taxa pe valoare adăugată specifică operațiunilor unei entități. Rezultanta sistemului RO e-TVA este reprezentată de apariția decontului precompletat (P300) care a prins contur la data de 1 august 2024 pentru operațiunile aferente lunii iulie 2024. Astfel, până la data de 5 a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoare adăugată, contribuabilii primesc prin intermediul Spațiului Privat Virtual formularul P300 alături de Nota de conformare RO e-TVA în situația identificării diferențelor semnificative între D300 și P300. Pe baza acesteia, contribuabilii trebuie să ofere o serie de explicații care să justifice diferențele identificate între cele două deconturi. Sistemul național RO e-TVA manifestă răsunet asupra tuturor celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale, impactul fiecărui pilon fiind remarcabil pentru conturarea unui decont precompletat cu un nivel ridicat de acuratețe. Astfel, toate sistemele naționale de digitalizare fiscală precum RO e-factura, RO e-transport, RO e-case de marcat electronice fiscale manifestă un impact considerabil asupra decontului prin intermediul datelor furnizate pentru precompletarea acestuia. Contribuabilii pot solicita rapoartele pe marginea cărora este construit decontul P300 pentru a contribui la facilitarea identificării diferențelor identificate prin formularul primit prin SPV cu privire la P300_diferente.
Impact asupra companiilor: Sistemul național RO e-TVA este concretizat în conturarea decontului precompletat de TVA care pune în lumină funcționalitatea celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale. Decontul precompletat de TVA oferă companiilor o vizibilitate mai mare cu privire la maniera de raportare a ANAF-ului la datele prelevate din intermediul pilonilor digitalizării fiscale. Impactul pentru companii este unul considerabil, întrucât implantarea acestui sistem la nivelul proceselor organizaționale implică mobilizări substanțiale de resurse pentru a asigura preluarea corectă a datelor în cadrul decontului procompletat. Astfel, se pune accentul pe corectitudinea datelor transmise prin intermediul celorlalte sisteme digitale fiscale. De asemenea, efortul se remarcă pe fondul timpului considerabil investit pentru justificarea diferențelor identificate între decontul precompletat P300 și formularul D300. Diferențe transmise către contribuabil pe baza Notei de conformare RO e-TVA. Astfel, contribuabilul va trebui să ,,scotocească” printre operațiunile derulate, să identifice sincopele și să formuleze explicațiile. Un proces amplu și care presupune investiții de timp considerabile. Astfel, sistemul RO e-TVA revoluționează maniera de organizare a firmelor, generând o serie de implicații cu un grad ridicat de complexitate asupra proceselor tranzacționale ale companiei.
Un ultim pilon spre care vom direcționa conul de lumină este digitalizarea fiscală prin intermediul paradigmei RO e-SAF-T. Una dintre cele mai complexe transformări sub impactul digitalizării fiscale a companiilor. Implementarea progresivă a acesteia denotă gradul real de complexitate și impactul semnificativ asupra afacerilor din România. Raportarea SAF-T face referire la o declarație informativă complexă care cuprinde o serie de informații cu privire la activitatea contabilă și fiscală a companiilor. Principalul scop al paradigmei constă în standardizarea transferului de informații dintre companii și instituțiile statului cu scopul facilitării efectuării inspecției fiscale.
Impactul asupra companiilor: Complexitatea raportării SAF-T a generat un impact considerabil asupra manierei de conturare a declarației D406. Implementat încă din anul 2022 la nivelul contribuabililor mari, provocările SAF-T nu au fost nesemnificative pentru această categorie de entități. Eforturile de conformare și standardizare a informațiilor cuprinse prin intermediul declarației informative D406 au fost semnificative. În această direcție primează încheierea de parteneriate cu persoanele specializate spre furnizarea de soluții informatice avansate. Colaborări care să fie fundamentate pe profesionalism și performanță. Una dintre cele mai des întâlnite impedimente în implementarea SAF-T a fost legată de ambiguitatea cerințelor de raportare. Codificarea operațiunilor a reprezentat o provocare semnificativă pentru contribuabilii care deja au depus declarația SAF-T. Plierea informațiilor societății pe formatul standard de raportare SAF-T a presupus alocarea de resurse semnificative în vederea asimilării cerințelor privind raportarea. Mulți contribuabilii au întâmpinat reale dificultăți în ceea ce privește asimilarea documentației SAF-T care s-a dovedit a fi destul de complexă. Astfel, având la bază o serie de rațiuni de ordin tehnologic, colaborarea cu parteneri specializați pe soluții digitale devine un imperativ al companiilor pe fondul dezvoltării masive a digitalizării afacerilor.
Sub lupa autorităților…
Digitalizarea ANAF reprezintă una dintre prioritățile principale ale agendei de digitalizare. În această manieră, Ministerul Finanțelor și Ministerul Cercetării, Inovării și Dezvoltării conlucrează pentru maparea principalelor acțiuni care să contribuie la obținerea unui sistem de administrare fiscală care să domine prin atribute ale eficienței, transparenței și eficacității. În această manieră, principalele obiective urmărite pe traseul optimizării parametrilor digitalizării fiscale sunt redați de: modernizarea serviciilor furnizate prin îmbunătățirea parametrilor de funcționare a aplicațiilor utilizate de către contribuabili. De asemenea, autoritățile își propun implementarea de aplicații și platforme intuitive care să contribuie la îmbunătățirea relației dintre contribuabil și Agenția Națională de Administrare Fiscală. Toate acestea, pentru a eficientiza relația de comunicare dintre ANAF și companii. Un alt obiectiv este legat de îmbunătățirea conformării fiscale și a transparenței în cadrul sistemului de administrare fiscală. În acest sens, autoritățile propun utilizarea unor tehnologii avansate precum Big Data și inteligența artificială pentru combaterea evaziunii fiscale. Pe lângă toate acestea, un obiectiv principal vizat este legat de consolidarea practicilor privind securitatea cibernetică. Pe fondul supradezvoltării utilizării aplicațiilor informatice, confidențialitatea datelor utilizatorilor este un aspect care poate fi ușor periclitat. De aceea, atenția este direcționată spre implementarea sistemelor avansate cu privire la detectarea amenințărilor potențiale la adresa datelor gestionate prin intermediul aplicațiilor online.
Cu certitudine, digitalizarea ANAF reprezintă un aspect cert al zilelor noastre. Este o acțiune palpabilă cu care companiile au luat contact în ultimii ani. Pe acest fond, rolul fiecărui contribuabil este de a identifica cele mai adecvate instrumente pentru a menține ritmul schimbării.
Întrebări și răspunsuri (FAQ). Digitalizarea sub lumina reflectoarelor
Care este impactul digitalizării Agenției Naționale de Administrare Fiscală manifestat asupra proceselor organizaționale?
Impactul modernizării digitalizării fiscale este reflectat la nivelul companiilor autohtone prin implementarea tuturor pilonilor principali ai acesteia raportat la sistemele naționale RO e-factura, RO e-TVA, RO e-case de marcate electronice fiscale, RO E-SAF-T etc.
Cum arată viitorul companiilor sub cupola propunerilor legate de accelerarea digitalizării afacerilor?
Viitorul este dominat de accelerarea proceselor digitalizării. Nicio companie nu mai poate activa în medii în care digitalizarea să nu reprezinte factorul dominant. Fiecare antreprenor trebuie să depună eforturile necesare pentru a fi pregătit de implementarea sistemelor moderne de digitalizare fiscală.
Ce vizează digitalizarea ANAF pentru viitorul apropiat?
Digitalizarea ANAF vizează în viitorul apropiat implementarea tehnologiilor moderne în vederea facilitării comunicării digitale dintre contribuabili și instituțiile statutului. De asemenea, se țintește spre conturarea aplicațiilor mobile pentru utilizarea facilă a pilonilor digitalizării fiscale și spre identificare celor mai adecvate instrumente în vederea combaterii riscurilor cibernetice.
Cum se pot adapta companiile la tot ceea ce propun instituțiile statului pe această direcție?
Una dintre cele mai adecvate modalități prin care companiile pot să mențină ritmul schimbării trasat prin modernizarea digitalizării este reprezentat de încheierea de parteneriate cu furnizori specializați spre furnizarea de soluții digitale avansate, întrucât digitalizarea fiscală propune o serie de provocări care se pot dovedi dificil de gestionat de către contribuabili.
Resurse principale de informare
- Site-ul Comisiei Europene, Raportul de țară privind România pentru 2024 referitor la deceniul digital, disponibil la adresa: https://digital-strategy.ec.europa.eu/ro/factpages/romania-2024-digital-decade-country-report.
- Site-ul Ministerului Finanțelor, Comunicat de presă MF și MCID, în parteneriat pentru digitalizarea ANAF, disponibil la adresa: https://mfinante.gov.ro/despre-minister/-/asset_publisher/wald/content/mf-c8-99i-mcid-c3-aen-parteneriat-pentru-digitalizarea-anaf.
- Ordin nr. 1783 din 4 noiembrie 2021privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal, Publicat în Monitorul oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
- Ordonanță de urgență nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.
- Ordonanța de urgență nr. 70 din 21 iunie 2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale.
Surse foto: Freepik