Digitalizarea fiscala. Pasul esential pentru IMM-uri in era moderna

CRM Softone

,,Fundalul” economic în care activează actual companiile este dominat de digitalizare. Paleta de ,,culori” în care este pictat tabloul digitalului contemporan este diversificată. Îndeosebi aceasta conturează multiplele nuanțe îmbrăcate de procesul digitalizării. Setarea parametrilor de funcționare a afacerii la noile impuneri digitale nu este un proces tocmai facil. Acesta impune mobilizare de resurse felurite, schimbări de paradigmă și de mentalitate. Fiecare antreprenor trebuie să fie pregătit pentru ralierea la conformitate digitală fiscală. Realitatea în această direcție este una dură pentru unii antreprenori. Companiile care nu se vor adapta la modificările impuse prin noul cadru al digitalizării fiscale nu vor reuși să mențină ritmul schimbării.

Digitalizarea fiscală este parte componentă a companiilor moderne. Dacă abia pătrunzi pe terenul antreprenorial iar teama de începător te învăluie, aspectul esențial de care trebuie să ții cont este legat de informare constantă. Într-o lume în care singura certitudine este schimbarea, informarea permanentă este cheia ce te poate propulsa spre progres. În această manieră, primează încheierea de colaborări cu persoane specializate care să îți pună la dispoziție instrumentele necesare pentru conformare fiscală într-un mediu acaparat de digitalizare.

În calitate de antreprenor inițiat este bine să ții cont de acest aspect. Furnizorii de soluții digitale avansate vor contribui la sporirea plusvalorii generate asupra afacerii tale. Evident, acest aspect este valabil și pentru antreprenorii care au pătruns de o perioadă semnificativă în mediul de afaceri. Pentru ambele categorii de antreprenorii, aceste parteneriate sunt vitale pentru menținerea permanentă a ritmului alert al schimbării impus prin modernizarea digitală.

Digitalizarea fiscală a companiilor din România reprezintă un proces complex de conformare a proceselor organizaționale la realitatea digitală a fiscalității afacerii prin proceduri de adoptare a diverselor sisteme informatice în cadrul companiilor. Acest proces este obligatoriu pentru toate entitățile, indiferent de mărimea, obiectul de activitate ori statutul deținut din punct de vedere fiscal ori juridic. Dacă la un anumit moment, digitalizarea reprezenta un trend urmat doar de anumite companii care ținteau spre optimizarea indicatorilor de performanță, astăzi aceasta este un imperativ al tuturor afacerilor.

____________________

➡️ Află cum ERP-ul poate sprijini luarea deciziilor prin analiza datelor. Citești articolul nostru ‘Cum te poate ajuta un ERP în procesul de analiză a datelor pentru luarea deciziilor?’ și descoperă cum aceste sisteme pot transforma informațiile în avantaje strategice.                                                                                                                                                                                   ___________________________________________

Istoria digitalizării fiscale în România își are originea undeva în urma cu câțiva ani. Procesul a fost acutizat în anul 2020 atunci când parametrii digitali ai afacerilor au cunoscut modificări de substanță. Astfel, prima filă ce marchează începutul procesului intens de raliere la digitalizare fiscală este scrisă în anul 2020, când criza pandemică a reprezentat catalizator al proceselor digitale care erau preconizate pentru viitor. Astfel, acțiuni proiectate a fi realizate în ani, au fost întreprinse în mai puțin de câteva săptămâni sau luni. Aceasta a fost prețul supraviețuirii afacerilor pe timp de situație pandemică cu impact semnificativ manifestat asupra afacerilor din România. Pentru a vedea modul de impactare a fiecărui an sub egida digitalului te invităm să rămâi alături de noi.

Digitalizarea fiscala. Pasul esential pentru IMM-uri in era moderna

Checklist-ul funcționalităților digitale operațional în anul 2020

Deși un an marcat de provocări fără precedent, perioada de expansiune maximă a pandemiei a rămas marcată de o serie de implementări cu impact pozitiv asupra asigurării perpeturării afacerilor și în vreme de restriște sanitară cu puternic răsunet economic. Iată doar câteva dintre realizările anului 2020 în materie de sporirea a digitalizării fiscale din România:

  • Implementarea sistemului de poprire electronică;
  • Simplificarea fișei analitice pe plătitor pentru persoanele juridice;
  • Posibilitatea confirmării online în vederea înrolării în SPV;
  • Posibilitatea programării online pentru soluționarea diverselor aspecte care implică deplasarea la sediul unităților fiscale;
  • Includerea facilității de achitare a obligațiilor fiscale prin intermediul Ghiseul.ro integrat în cadrul platformei SPV;
  • Etc.

Perioada de criză sanitară globală a reprezentat o piatră de încercare pentru companiile a cărui plan strategic și operațional nu viza în mod specific digitalizarea. Astfel, multe dintre acestea nu au făcut față presiunii transformării digitale într-un timp relativ scurt, aspect datorat în mod deosebit incapacității mobilizării de resurse.

Checklist-ul funcționalităților digitale operațional în anul 2021

Eforturile autorităților pentru punerea pe harta digitalizării avansate a companiilor autohtone au continuat și în anul 2021. Deși pe teren încă profund instabil din pricina înăspririi condițiilor economice pe fondul crizei sanitare mondiale, companiile au înțeles faptul ca singura manieră prin care vor putea supraviețui este conformarea la condițiile digitale inovative. Digitalizarea nu mai reprezintă un moft, ci o necesitate, un catalizator fără de care se trasează drumul sigur către dispariția din peisajul de afaceri a multor companii. Concret, reperele atinse prin strategia digitală națională în anul 2021 au fost corelate la:

  • Implementarea raportării SAF-T proiectată progresivă pentru companiile autohtone, funcție de mărimea entităților. Una dintre cele mai mari provocări ale mediului antreprenorial este redată de implementarea SAF-T. Aceasta presupune standardizarea informațiilor financiar-contabile și fiscale a entităților pentru a facilita schimbul de informații între entități și instituțiile statului;
  • Extinderea serviciilor electronice disponibile prin intermediul site-ului Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală;
  • Implementarea sistemului One Stop Shop;
  • Implementarea sistemului informatic NOES (Nivelul operativ al executării silite);
  • Optimizarea sistemului de facturare electronică;
  • Conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele online ale ANAF. Acest aspect s-a realizat progresiv, funcție de mărimea entităților. Conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la serverele online ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală modifică sistemul declarativ al companiilor cu privire la activitatea comensurată prin intermediul AMEF-urilor. Astfel, pe baza acestei acțiuni, dispare obligativitatea contribuabililor de a transmite manual informații cu privire la activitatea fiscală a caselor de marcat electronice fiscale. Aceste informații se transmit în timp real către serverele online ale ANAF la finele fiecărei zilei.

Checklist-ul funcționalităților digitale operațional în anul 2022

Anul 2022 care marchează finalul perioadei pandemice se situează de asemenea sub egida digitalizării masive. Conștienți de provocările masive care au dominat IMM-urile din România, autoritățile au identificat o serie de instrumente care să vină în sprijinul acestora. În această manieră, Agenția pentru Administrare Fiscală a inițiat în anul 2022 proiectul ,,Competențe în tehnologii avansate pentru IMM-uri”. Ce a vizat acest proiect? În principiu, focusul a fost centrat spre transformarea digitală a 2000 de IMM-uri prin optimizarea competențelor de natură digitală ale angajaților prin specializarea acestora spre utilizarea tehnologiilor avansate. Astfel, dobândirea competențele în sfera digitalizării avansate reprezintă încă din anul 2022 o prioritate pentru autoritățile din România.

Unul dintre aspectele semnificative care a marcat evoluția digitală a anului 2022 a fost reprezentat de obligativitatea înrolării companiilor în cadrul Spațiul Privat Virtual. Astfel, fiecare entitate, indiferent de mărime, statut juridic ori alte elementele caracteristice au avut obligația deținerii unui cont în cadrul SPV în anul 2022. Utilitatea acestuia este remarcată pe direcția digitalizării comunicării dintre ANAF și companii. Astfel, este eficientizat modul de transmitere a diverselor informații cu privire la activitatea administrativă și financiar-contabilă a companiilor. Pentru companiile cu personalitate juridică, contul se poate realiza pe baza certificatului digital calificat. Contul poate fi realizat prin împuternicit sau reprezentatul companiei. De asemenea, pentru persoanele fizice contul este funcțional pe baza credențialelor de logare, și anume nume de utilizator și parolă. Spațiul Privat Virtual deține o serie de funcționalități care contribuie la digitalizarea fiscală a companiilor. Printre principalele funcționalități se remarcă: posibilitatea de a obține diverse documente care evidențiază statusul fiscal al companiilor precum fișa pe plătitor sub forma simplificată sau complexă, istoricul diverselor declarații depuse, certificat fiscal, rapoarte analize de risc, decizii de înregistrare și anulare TVA, facturi arhivă etc. Digitalizarea comunicării dintre ANAF și companii manifestă un răsunet semnificativ asupra mediului antreprenorial. De la eliminarea cozilor de așteptare la ghișeele ANAF la obținerea în timp util a diverselor documente de importanță majoră pentru entități.

Anii 2023 și 2024 au stat constant sub egida procesului de raliere a afacerilor la digitalizarea fiscală. De la implementarea facturării electronice pe direcția modelului de afaceri de tip B2C, la utilizarea sistemului național RO e-transport și RO e-TVA, toate au reprezentat o provocare semnificativă pentru afacerile autohtone și pentru dezvoltatorii de aplicații ERP, care au integrat aceste modificări în soluțiile lor, astfel încât să ajute utilizatorii să se conformeze mai ușor noilor reglementări legislative.

Digitalizarea fiscala. Pasul esential pentru IMM-uri in era moderna

Checklist-ul transformărilor digitale funcțional în 2023-2024

Digitalizarea fiscală în anii 2023 și 2024 a stat sub semnul celerității. O serie de paradigme ale acesteia au fost adoptate la nivelul proceselor organizaționale. Dintre acestea, cele care trasează viitorul tranzacțiilor organizaționale sunt reprezentate de: sistemul național RO e-factura, sistemul național RO e-transport, sistemul național RO e-TVA, sistemul național RO e-case de marcat electronice fiscale etc.

Trio-ul digitalizării fiscale

Sistemul național RO e-factura transparentizează totalitatea tranzacțiilor realizate la nivelul companiilor, indiferent de tipul și mărimea acestora. În luna ianuarie a anului curent, se întregește imaginea obligativității transmiterii facturilor emise prin intermediul RO e-factura prin ultima etapă cu privire la aderarea în cadrul sistemului: transmiterea facturilor emise pentru tranzacțiile arondate modelului de afaceri B2C. Provocările întâmpinate de către antreprenori în vederea utilizării sistemului au fost considerabile. Utilizarea sistemului impune din nou problema deținerii competențelor digitale de bază, aspect disputat intens în mediul de afaceri din România. Înrolarea în cadrul RO e-factura implică deținea unui cont valid în cadrul SPV. Înrolarea în SPV are implicații de asemenea asupra deținerii unui certificat digital calificat achiziționat de la un furnizori acreditat. Astfel, sunt necesari o serie de pași realizați în prealabil pentru a utiliza acest sistem.

Sistemul național RO e-TVA a devenit funcțional în anul 2024 prin transmiterea în cadrul SPV a primului decont precompletat de TVA. Acesta este conturat pe baza informațiilor cuprinse prin intermediul celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale. Astfel, pe data de 5 septembrie 2024, contribuabilii persoane impozabile plătitoare de TVA au primit în cadrul SPV primul decont precompletat care cuprindea taxa pe valoare adăugată aferentă tranzacțiilor derulate în luna august a anului 2024. Dacă sunt identificate neconcordanțe concretizate în diferențe semnificative, atunci, instituțiile statului transmit către contribuabili Nota de conformare RO e-TVA. În termen de 20 de zile de la momentul primirii acestei Notificări, contribuabilii sunt obligați să transmită o notă de justificare în vederea clarificării diferențelor transmise prin intermediul Notei de conformare. Din pricina complexității sistemului și a necesității optimizării celorlalte paradigme care stau la baza precompletării decontului de TVA, aplicabilitatea acestuia a fost amânată pentru data de 1 iulie 2025. Astfel, contribuabilii nu sunt obligați la transmiterea justificărilor privind diferențele transmise prin intermediul Notei de conformare RO e-TVA până la data de 1 iulie 2025.

Sistemul RO e-SAF-T este o altă paradigmă a digitalizării fiscale ce revoluționează maniera în care activează companiile. Acesta presupune un schimb de informații standardizate între companii și instituțiile statului. Aceste informații fac referire la activitate financiar-contabilă și fiscală a companiilor. Ralierea programelor de contabilitate la cerințele de raportare reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă mediul de afaceri în acest sens. Calendarul implementării RO e-SAF-T a marcat în luna ianuarie 2025 o ultimă etapă concretizată în adoptarea paradigmei la nivelul contribuabililor mici.

Astfel, trio-ul digitalizării fiscale compus din RO e-factura, RO e-TVA și RO e-SAF-T influențează semnificativ activitatea companiilor din epoca modernă. Anul 2025 este de asemenea sub cupola acestora, punând o serie de provocări pentru toate companiile autohtone.

Secțiunea Întrebări și răspunsuri. Digitalizarea fiscală. Pasul esențial pentru IMM-uri în era modernă.

În ce constă digitalizarea fiscală la care sunt supuse companiile în România?

La momentul actual, digitalizarea fiscală în România presupune ralierea la sistemele RO e-factura, RO e-TVA, RO e-SAF-T, RO e-case de marcat electronice fiscale, RO e-transport, RO e-Sigiliu etc.

De ce ralierea la digitalizarea fiscală este considerată una dintre cele mai mari provocări ale momentului?

Pentru cele mai multe companii, digitalizarea fiscală reprezintă o provocare din pricina resurselor financiare și informaționale care trebuie să fie investite pentru intrarea în conformitate digitală fiscală.

Care este cel mai mare impediment identificat în procesul de raliere a companiilor la modificările digitale?

Unul dintre cele mai mari impedimente validat de către companii este legat de neconcordanțele care apar în procesul de utilizare a sistemelor. Un aspect este însă favorabil. Semnalarea sincopelor în utilizare determină autoritățile fiscale la optimizarea permanentă a sistemelor.

Ce ar trebui să facă entitățile din România pentru a intra pe linia digitalizării fiscale?

Principalul aspect de care ar trebui să țină cont IMM-urile din România pentru ralierea la conformitatea digitalizării fiscale este legat de identificarea furnizorilor de soluții digitale cu care să încheie parteneriate pe termen lung. Parteneriate care vor asigura succesul companiilor pe un fond marcat de modernizare permanentă prin digitalizare.

Resurse principale de informare:

  • Ordonanță de urgență nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.
  • Ordonanță de urgență nr. 69 din 21 iunie 2024 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării și implementării sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum și pentru alte măsuri fiscale.
  • Ordonanța de urgență nr. 70 din 21 iunie 2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale.
  • Ordin nr. 1783 din 4 noiembrie 2021privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal, Publicat în Monitorul oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
  • Ordonanță de urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Publicat în Monitorul Oficial nr. 356 din 11 aprilie 2022.

Dacă ai nevoie de ajutor în acest proces, noi te putem ajuta. Contactează-ne!                                                                                                                  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *