Gestionarea cash flow-ului: calea spre succes

Gestionarea cash flow-ului: calea spre succes

Cash flow-ul este unul dintre cele mai importante instrumente utilizate de catre manageri, antreprenori, investitori sau analistii financiari in fundamentarea deciziilor de afaceri. Nu trebuie sa fi terminat o facultate economica si nici sa fi lucrat in contabilitate pentru a realiza un cash flow. 

Ce este, de fapt, un cash flow 

Cash flow sau fluxul de numerar, numit adesea si flux de trezorerie, reprezinta diferenta dintre incasarile si iesirile de numerar ale unei societati sau ale unui proiect, pe o perioada de timp analizata, care poate fi de o saptamana, o luna, un trimestru, un an sau mai mult. De cele mai multe ori, aceasta perioada este egala cu cea a unui exercitiu financiar complet. Mult mai metaforic spus, cash-flow-ul sau fluxul de numerar este baza, nucleul functionarii afacerii tale. In lipsa gestionarii eficiente a cash-flow-ului, firma ta are de suferit, in ciuda faptului ca vanzarile sunt in crestere. Desi un cash-flow negativ (vezi mai jos ce inseamna) nu indica faptul ca business-ul tau este pe pierdere, este esential sa dispui de numerar. 

Pentru a intelege pe deplin mecanismele economice si financiare din cadrul unei companii, va vom prezenta in articolul de mai jos cateva date si cativa pasi pentru intocmirea corecta a unei analize a fluxului de numerar, la nivelul unei companii sau la nivelul unui proiect. 

Aloca suficient timp sa intelegi cum functioneaza afacerea pentru care vrei sa scrii un cash flow 

Inainte de a incepe prezentarea etapelor, trebuie mentionat faptul ca, pentru a reusi sa intocmesti un flux de numerar corect si complet, trebuie sa intelegi in amanunt felul in care afacerea analizata functioneazaIntocmirea fluxului de numerar este doar partea finala, la care vei ajunge abia dupa ce colectezi informatii diversificate: 

  • informatii despre numarul de angajati, salariile platite si planurile societatii de a crea noi locuri de munca in viitor; 
  • informatii tehnice despre capacitatea de productie, necesarul de echipamente noi, frecventa reparatiilor si valoarea lor; 
  • informatii financiare despre investitiile planificate, rambursarea unor credite existente, termenele contractuale privind incasarea si plata; 
  • informatii contabile despre formarea pretului de vanzare, discounturi acordate etc.  

Sunt trei componente ale fluxurilor de numerar, sau ale cash-flow-ului: 

  • numerarul din exploatare, care iti arata daca la acest moment faci bani din business. Este diferentintre incasarile de la clientsi platile curente – materii prime, salarii si contributii, chirii si toate celelalte plati necesare derularii activitatii intr-o perioada, de exemplu un an de zile, sau bucati dintr-un an. 
  • numerarul pentru investitii, respectiv cat te costa activele fixe: de la laptop-uri pana la echipamente sau soft-uri, dezvoltare platforme, in cazul in care le detii in proprietate. 
  • numerarul din finantare - el este pentru a le echilibra pe cele de mai sus. 

Cum spuneam mai sus, cand vine vorba despre afaceri este aproape unanim acceptat ca banii lichizi sunt cei mai importanti. Indiferent ca vorbim despre companii mari sau unele mici, de familie, este esential ca in conturi sa existe sume care pot fi rulate si care asigura buna functionare a afacerii. Gestionarea cash flow-ului este cheia care deschide usa spre succes sau spre esec. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.