Obiectivul sistemelor WMS, avantaje si beneficii

Obiectivul sistemelor WMS, avantaje si beneficii

Warehouse management system, prescurtat ca si – WMS, nu este altceva decat parte integranta a lantului de aprovizionare care tinde sa controleze miscarea si depozitarea marfurilor intr-un depozit si sa proceseze tranzactiile respective, incluzand expedierea, receptionarea, depozitarea si colectarea.

Obiectivul sistemelor Warehouse Management System este de a furniza un set de proceduri computerizate care sa faciliteze receptia stocurilor si manipularea in depozit, care sa dispuna la un management eficient a stocurilor in depozit bazat pe procesarea automata a comenzilor, si totodata sa asigure management logistic pentru impachetari, colectari, expedieri ale produselor afara din depozit.

Scopul primar al unui Warehouse management system este acela de a controla miscarea, depozitarea, traficul si expedierea materialelor in depozit prin automatizare.

In forma cea mai simpla, WMS poate urmari produsele in timpul procesului de productie, si actioneaza ca un interpreter si transmitator de mesaje intre cele doua sisteme ERP si WMS. WMS nu managerizeaza doar in granitele depozitului, e mult mai complex si merge dincolo de limitele fizice ale acestuia. Managementul stocurilor,  planificarea stocurilor, managementul costurilor, tehnologia aplicatiilor si comunicatiilor IT ce vor fi utilizate sunt toate legate de managementul depozitului. Depozitarea containerelor, incarcarea si descarcarea acestora sunt de asemenea acoperite de WM(warehouse management).

Managementul depozitelor monitorizeaza progresul produselor prin depozit. Implica infrastructura fizica a depozitului, sisteme de localizare si comunicare intre zonele de stationare a produselor.

In concluzie warehouse management lucreaza cu receptia, depozitarea si miscarea bunurilor, in mod normal produse finite, pentru a intermedia locatii de depozitare catre clientul final, obiectivul fiind de a ajuta la managementul resurselor intr-un timp si cu cost optim.

Avantajele folosirii unui WMS:

La ora actuala, avand in vedere concurenta pietei, principalul obiectiv al multor companii este acela de a-si imbunatati relatiile cu clientii. Pentru a realiza acest lucru, acestea folosesc o gama larga de initiative de imbunatatire a proceselor. In multe cazuri, cresterea nivelului serviciului de relatii cu clientii implica angajarea de personal suplimentar si cresterea globala a cheltuielilor. Din pacate, aceste cheltuieli suplimentare pot reduce substantial profitabilitatea.

O metoda dovedita de crestere a serviciului de relatii cu clientii fara cresterea suplimentara pe termen lung a cheltuielilor este implementarea unui sistem de management al depozitului (WMS), integrat cu un program ERP. Conceptul si tehnologia WMS nu sunt noi. Aceste sisteme au dovedit in timp ca reprezinta metode eficiente de reducere a costurilor stocurilor in timp ce se produce o crestere globala a eficientei. Implementarea tehnologiei WMS de catre o organizatie care utilizeaza deja un sistem ERP, precum WinMENTOR ENTERPRISE permite aceastei societati sa realizeze un profit mai mare din investitia in software si sa ofere cele mai bune servicii pentru clientii lor.

WMS poate oferi organizatiei beneficiare rezultate palpabile rapide, imbunatatind operatiunile din depozit si crescand eficienta, fara adaugarea de forta de munca. Prin implementarea unui WMS, o companie atinge un numar de beneficii esentiale.

Beneficiile folosirii unui WMS:

 • Plasarea directionata si picking directionat
 • Managementul capacitatii de depozitare
 • Introducerea datelor cu terminale RF
 • Cross docking
 • Optimizarea procesului de picking

Aceste beneficii se traduc direct in reduceri de costuri. Gradul acestor reduceri depinde de o serie de factori, inclusiv de stocurile existente si de precizia acestora, costurile de transport si a personalului necesar in prezent pentru receptie, picking, ambalare si livrare.

Beneficii directe

Categoriile prezentate mai jos sunt bazate pe standarde acceptate in domeniu si reprezinta cele mai vizibile zone de reduceri de costuri.

 • Reducerea stocurilor de pana la 10% (la inceput), datorate cresterii acuratetii si vizibilitatii  acestora
 • Reducerea costurilor de administrare a stocurilor cu 35% (in medie), prin scaderea nivelului stocurilor si creasterea randamentului de utilizare a spatiului depozitului.
 • Reducerea costurilor datorate investitiilor (cost of money) cu cca 10-12%
 • Reducerea costurilor de transport prin reducerea erorilor de livrare
 • Reducerea personalului de birou, deoarece WMS automatizeaza gestionarea comenzilor si prioritatile acestora, eliminand lucrul pe hartie.
 • Reducerea personalului de manipulare, prin utilizarea de terminale RF ce cresc productivitatea si eficienta.
 • Reducerea personalului necesar pentru administrarea livrarilor prin eliminarea operarii documentelor de expeditie si confirmarea livrarilor in sistemul ERP.
 • Reducerea timpului necesar pentru inventariere generala
 • Reducerea numarului de inventare generale prin utilizarea de inventare ciclice

Beneficii indirecte

In plus fata de reducerea costurilor directe, exista un numar de avantaje indirecte greu de cuantificat cu precizie, dar care sunt totusi importante pentru orice companie care implementeaza un WMS care pentru o eficeință maximă se recomndă sa fie legat la un program ERP.

 • Abilitatea de a primi comenzi cu livrare in aceeasi zi. Acest lucru aduce un nivel mai ridicat de servicii acordate clientilor care va ajuta la diferentierea fata de competitie.
 • Imbunatatirea nivelului serviciului de relatii cu clientii. Un WMS imbunatateste functionarea globala a depozitului. Acuratetea datelor si precizia stocurilor este substantial imbunatatita.
 • Greselile sunt impinse catre un minim absolut. Livrarile sunt efectuate la timp, transporturile sunt corecte si clienti dumneavoastra vor fi foarte multumiti. Acest lucru duce la evitarea situatiei foarte costisitoare de a va pierde clientii existenti in beneficiul competitorilor dumneavoastra. Costul de a obtine un nou client este de pana la cinci ori mai mare decat mentinerea unuia existent
 • Angajati mai eficienti. Utilizand operatiuni directionate de sistem, interventia persoanelor de conducere are loc la un nivel minim. Mare parte din procesul de luare a deciziilor necesare intr-un depozit tipic cade in sarcina sistemului WMS. Lucratorii nu trebuie sa consume foarte mult timp din timpul managerului. Sistemul WMS directioneaza actiunile angajatului la nivel de detaliu, managerul trasand doar directiile generale. Managerii au astfel mai mult timp pentru a lua decizii la nivel mai inalt.
 • Reorganizarea excesului de resurse pentru alte initiative de imbunatatire a procesului. In locul utilizarii de personal suplimentar pentru a creste volumul vanzarilor si a veniturilor, WMS permite o mai buna gestionare a depozitului. Resursele suplimentare, de obicei, nu sunt necesare pentru a sprijini cresterea afacerii. Utilizarea unui sistem WMS elibereaza resursele, in multe cazuri. Aceste persoane devin disponibile pentru redistribuire in alte sectoare ale afacerii dumneavoastra.

Cum justificam investitia?

Haideti sa presupunem ca in urma implementarii unui sistem WMS reusim o reducere a stocurilor de numai 5% si nu de 10%. Daca pe langa acest beneficiu direct luam in considerare si celelate beneficii directe sau indirecte, devine evident ca implementarea unui sistem WMS este nu numai recomandata, ci chiar cat se poate de necesara.