Optimizarea proceselor de productie si beneficiile acesteia, cu ajutorul WMS

Optimizarea proceselor de productie si beneficiile acesteia, cu ajutorul WMS

Intr-un amalgam total de noi trend-uri in business, sansele de a confunda optimizarea, automatizarea si management-ul proceselor sunt extrem de mari. Astfel, clarificarea acestor concepte, fie ele vechi sau noi, este una necesara, mai ales intr-un domeniu atat de dinamic, precum cel de business. 

Tehnologia in continua crestere afecteaza toate aspectele vietii, deci nu este surprinzator faptul ca afecteaza si procesele de productie si logistica. Productia si logistica devin din ce in ce mai complexe. Clientii au nevoie de comenzi pentru cele mai mici preturi, cea mai inalta calitate sin cel mai scurt timp posibil de productie. Atunci cand pentru a indeplini aceste cerinte, provocarile asociate cu o concurenta enorma in aproape fiecare industrie, norme tot mai ridicate legate de standarde si standarde de productie. Obtinem o imagine a situatiei care necesita optimizarea proceselor de productie si a logisticii, tocmai pentru ca intreprinderile sa poata functiona eficient. 

Optimizarea proceselor de productie 

Expansiunea mai rapida a tehnologiilor, schimbarea produselor si a cerintelor determina faptul ca tehnologii si ingineri sunt din ce in ce mai ocupati, tinand cont de aceste aspecte, ceea ce inseamna ca nu au timp pentru o analiza aprofundata a proceselor. Cu toate acestea, cealalta parte arata ca firmele care dispun de o cantitate mare de date nu au timp sau nu pot lua decizii adecvate si importante.  

Cand avem nevoie de optimizare 

Cu toate acestea, primul pas pentru a face schimbari este sa fii constient de problema. Optimizarea proceselor de productie si logistica este indicata atunci cand exista motive sa se speculeze daca sistemul ar folosi cu siguranta potentialul sasi daca ar putea fi mai eficient si mai eficient. Optimizarea este, de asemenea, o solutie buna intr-o situatie in care productia necesita prea mult timp sau costuri mai mari. Procesul de optimizare a proceselor de productie va fi cel mai eficient atunci cand este precedat de o analiza adecvata. Datorita unei analize aprofundate a sistemului de productie, putem preciza cu exactitate ce trebuie corectat. 

Cele mai multe dintre procesele de productie utilizate in prezent sunt controlate automat si monitorizate, ceea ce permite accesul facil la datele de productie. Este o buna practica ca analiza sa se bazeze si pe interviuri cu angajatii si luand in considerare nevoile si sugestiile lor – la urma urmei, ele reprezinta prima linie de contact si cei mai buni observatori ai proceselor de productie. In plus, exista mai multe metode si metode utilizate pentru optimizarea productiei. 

De ce este necesara optimizarea ? 

Motivele pentru implementarea acestor actiuni in propriul business pot parea, la prima vedere, logice si de bun simt, insa diferenta dintre “common sense” si “common practice” este una foarte mare, dupa spusele lui Stephen R. Covey.  

Cele mai importante motive sunt:  

 • eficientizarea proceselor; 
 • reducerea costurilor; 
 • asigurarea calitatii; 
 • consistenta in rezultate; 
 • folosirea eficienta a resurselor de lucru; 
 • reducerea riscurilor. 

Optimizarea proceselor de business nu are un model predefinit. De ce? Pentru ca fiecare companie este diferita. Daca procesele difera de la business la business, implicit si optimizarea acestora va necesita o atentie extrem de  

Desi nu exista un model specific, ne putem orienta in jurul a catorva guideline-uri pentru  indrumare catre o optimizare a proceselor de business corecta: 

 • identifica proceselor ineficiente si repetitive; 
 • definirea si destructurarea procesului in totalitate; 
 • analiza asupra componentelor procesului si cautarea de solutii pentru imbunatatirea lui; 
 • optimizarea acestuia, fie prin restructurarea sa ori prin aplicarea unei tehnologii de automatizare. 

Beneficiile procesului de optimizare 

Unul dintre cele mai importante beneficii care rezulta din procesul de optimizare este reducerea costurilor de productie, in principal datorita reducerii duratei sale de productie. Optimizarea este, de asemenea, o oportunitate de a obtine un control mai complet si mai bun asupra procesului de productie, de a reduce numarul de produse defecte si de a utiliza mai eficient potentialul de productie complet. 

Concluzie 

Prin urmare, optimizarea proceselor de business devine din ce in ce mai mult o necesitate in cadrul tuturor companiilor. Piata actuala nu mai permite erorile de natura umana si neeficientizarea proceselor, de aceea, este bine sa apelam la solutiile cele mai eficiente care sa ne ajute sa ne propulsam firma in viitor, intr-o piata de afaceri de succes.Care ar fi acestea? Un WMS performant, poate fi un fel de Star Gate care te duce spre performanta!

Cu ce ma ajuta un WMS in optimizare? 

Se poate face optimizare intr-un depozit si fara WMS, dar optimizarea nu va ajunge niciodata la nivelul de performanta pe care il poti atinge cu WMS. Deci, daca vrei sa reduci costurile pe depozit atunci WMS este solutia. 

Ca si principiu general un WMS ajuta personalul in a-si desfasura activitatea mai repede, mai corect si mult mai controlat. 

Trebuie sa retineti totusi ca un WMS nu va rezolva problemele de disciplina a operarii in depozit decat partial. Daca in WMS nu se respecta o disciplina operationala e foarte posibil sa-l achizitionati degeaba, si mai mult sa va incurce decat sa va ajute. 

De exemplu; daca la receptie produsele nu sunt puse pe celule si nu sunt asociate cu celulele in soft (asta se poate intampla din diverse motive) nu o sa mai gasiti produsele la picking si o sa lucrati ca si cand nu ati avea WMS. Mai mult asta va va aduce mari dezavantaje pentru ca personalul nu mai stie locatiile produselor si le va lua mai mult timp sa le gaseasca. 

Cateva locuri unde un WMS este foarte util: 

 • Asezarea marfurilor dinamic pe rafturi. Asta inseamna ca marfurile nu vor mai fi grupate pe categorii sau furnizori ci vor fi puse oriunde in depozit, softul stiind unde au fost puse si de unde trebuie luate. Asta ajuta la un grad de incarcare mai mare al depozitului. 
 • Trasabilitatea. Vei sti oricand cine ce operatie a facut si ce produs la ce client s-a dus. Asta pentru ca prin scanare softul inregistreaza locatia, produsul, persoana, comanda, timpul de executie. 
 • Masurarea activitatilor si proceselor si introducerea de indicatori de performanta KPI. Vei sti in permanenta, la un click distanta ce operatii a facut fiecare om din depozit si cat de performant este in a-si atinge targetul. De asemenea vei putea lega asta de un sistem de bonusare. 
 • Picking mai rapid si cu greseli minime. Datorita algoritmilor de optimizare a rutelor de picking solutiile WMS ajuta personalul sa aleaga mai rapid comenzile. De asemenea se reduce la minim numarul de erori deoarece nu se mai fac inversiuni sau identificari gresite de produse datorita faptului ca acestea se scaneaza. Solutiile cu multiorder picking, asa cum este WebWMS – solutia gratuita de WMS va ajuta sa puteti procesa mai multe comenzi in acelasi timp, asta inseamna reducerea timpului de procesare a comenzilor. 

Toate aceste optimizari se transforma in bani economisiti, dar o analiza cost-beneficiu trebuie totusi facuta de fiecare companie in parte, iar noi, impreuna cu dumneavoastra, putem sa facem asta si sa gasim solutia cea mai eficienta pentru afacerea pe care o manageriati. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.