Previziunile si cash flow-ul nu sunt o optiune ci o necesitate pentru compania noastra

Previziune cash flow

Schimbarile fac parte din procesele normale prin care un business trece de-a lungul timpului si chiar daca sperie, sunt un indicator al evolutiei si cresterii. Acestea sunt inevitabile si ceea ce conteaza este nivelul de pregatire si adaptabilitatea companiei. 

Cash flow-ul sau fluxul de numerar este situatia tuturor incasarilor, a platilor si a rezultatului net inregistrat de compania ta pentru o anumita perioada de timp.  

De ce se pune atat de mult accent pe cash flow? Deoarece se bazeaza pe tranzactiile efectuate deja si reflecta banii disponibili la un moment dat, adica resursele pe care te poti baza in activitatea ta comerciala.  

Cash flow-ul iti va arata cat de sanatoasa este compania ta, daca poate supravietui din activitatea operationala zilnica sau se bazeaza mai degraba pe investitii externe.  

Care este legatura cu cash flow-ul? 

Poti folosi cash flow-ul pentru a identifica din timp nevoia de schimbare, dar si pentru a te pregati si trece mai usor peste o transformare a afacerii tale. In ambele situatii, actualizarea constanta a fluxurilor tale de numerar iti poate salva business-ul si te ajuta sa nu ai grija constanta a numerarului. Monitorizeaza si planifica mereu miscarile tale de numerar pentru a sti la ce sa te astepti si pe ce te bazezi, deoarece numai asa, afacerea ta va fi mereu pregatita pentru orice si performanta. 

Cand trebuie sa schimbam ceva? 

Se vorbeste des despre instinctul antreprenorului, care poate fi solutia ta de moment, dar datele financiare concrete despre afacerea ta iti ofera mai multa certitudine. 

Pune la punct si urmareste periodic planul tau de cash flow pentru a vedea daca si unde apar probleme. Poate fi vorba despre: 

  • Management-ul ineficient al inventarului 
  • Intarzieri constante ale incasarilor 
  • Plati nemonitorizate 
  • Sezonalitatea business-ului tau 
  • Crestere accelerata a afacerii 
  • Scaderea cifrei de afacere 
  • Scaderea marjei de profit 
  • Alte probleme concrete ale afacerii tale 

Oricare ar fi motivul pentru care simti ca ai nevoie de schimbare, incearca sa nu iei decizii impulsive si bazeaza-ti deciziile pe date concrete. Pastreaza informatiile financiare din trecut si compara-le cu performanta ta actuala, seteaza-ti obiective pentru urmatoarea perioada si monitorizeaza gradul de indeplinire ale acestora luna de luna. 

Cum te pregatesti pentru schimbare? 

Monitorizand si ajustand anumite valori in functie de miscarile actuale de cash flow, poti ajunge la un grad de precizie suficient de mare care sa iti ofere siguranta.  

Si mai mult decat atat, este mult mai usor si pentru tine sa iei decizii de business informate. Ai mai multe idei? Vezi ce impact are fiecare asupra banilor firmei, construieste scenarii de cash flow si identifica situatia potrivita pentru tine. 

Bineinteles, exista crize si situatii limita neprevazute, dar nu renunta la planificare din cauza fricii ca se poate intampla ceva neasteptat oricum. Cu cat este mai predictibil viitorul afacerii tale, cu atat esti mai pregatit sa cresti sau sa tii afacerea la nivelul liniei de plutire. 

Oricat de importanta ar fi schimbarea prin care te pregatesti sa treci, planific-o. Vezi care sunt soldurile tale actuale, care sunt cheltuielile lunare fixe si calculeaza cat timp iti ajung banii pentru a acoperi aceste costuri. Joaca-te cu planul de previziuni de cash flow si vezi care este limita de costuri lunare pe care ti-o permiti pentru a ramane la suprafata. 

Daca identifici zone de cash flow negativ (veniturile tale sunt mai mici decat cheltuielile), vezi daca te poti baza pe rezerve de cash sau gandeste-te si pregateste resurse de finantare: imprumut, vanzare de active, etc.  

Cine se ocupa de cash flow? 

In general, se considera ca monitorizarea cash flow-ului este responsabilitatea top managementului. Totusi, in contextul unei schimbari majore, intreaga echipa trebuie sa devina constienta de ce inseamna miscarile de numerar ale business-ului deoarece au un efect direct asupra succesului adoptarii noii directii de catre toata lumea. 

Si, mai mult decat atat, fiecare membru al echipei poate vedea contributia proprie asupra cash flow-ului, care va diminua rezistenta la schimbare (naturala, de altfel) si va creste motivatia. 

[thrive_leads id=’9108′]

De ce este importanta comunicarea? 

Este de la sine inteles ca o comunicare deschisa, continua, este unul din factorii care influenteaza bunul mers al unei companii. Cand, in plus, este vorba de o schimbare importanta cu impact asupra fiecarui membru al echipei, comunicarea cu toti cei implicati (nu doar angajati, ci si parteneri, colaboratori) devine o conditie de baza pentru a reusi.  

Impartaseste cu echipa planurile schimbarii, pregateste-i, arata-le planurile financiare si asigura-te ca toata lumea este in aceeasi barca inainte de a face primul pas spre transformarea afacerii tale. 

Sigur, nu vei fi niciodata complet pregatit pentru schimbari si situatii neasteptate, dar nu ignora acel „ce s-ar intampla daca…”, planifica-ti urmatoarele miscari si ia masuri din timp. Nu uita ca solutia de la Scribsoftware te ajuta sa faci asta. Importa automat extrasele bancare lunare, organizeaza-ti incasarile si platile, monitorizeaza miscarile de numerar si seteaza obiectivele financiare urmatoare. 

Indiferent ca este vorba despre strategia de crestere sau despre mentinerea unei activitati sustenabile, cash flow-ul este cel mai bun indicator al performantei afacerii tale. Dinamica fluxului de numerar iti poate oferi o perspectiva asupra momentului potrivit si modului de a actiona intr-o anumita situatie (spre exemplu, cand trebuie sa tai din cheltuieli, cand este necesar sa mai generezi venituri ca sa-ti poti continua activitatea sau ce fel investitii poti face), iar din acest motiv, un plan al acestuia nu este o optiune ci o necesitate. 

Un plan de cash flow bine pus la punct si monitorizat periodic este un suport decizional important cu ajutorul caruia eviti crizele declansate de lipsa de cash. 

Previziuni de cash flow 

Mediul de business este dominat de incertitudini, iar una dintre cele mai bune solutii pe care le ai la indemana pentru a face fata nesigurantei zilei de maine este planificarea de cash flow.  

Previziunile de numerar te ajuta sa identifici din timp o lipsa de cash care poate declansa o problema. Doar in acest fel te poti pregati in avans si lua decizii precum inchiderea mai rapida a facturilor de incasat, amanarea platilor sau contractarea unui credit. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne scrieti pe messenger si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru orice sugestii, informatii sau doar pentru o simpla discutie, echipa Scribsoftware va asteapta, deoarece doar impreuna putem gasi solutia cea mai bun pentru afacerea dumneavoastra!