Usureaza-ti munca din depozit cu WMS

sistem wms

Sistemul WMS (Warehouse Management System) este un software creat pentru a facilita gestionarea marfurilor din depozit, de la receptie pana la livrare.

Cu ajutorul caracteristicilor sale multiple, WMS elimina acele activitatile care se repeta si care sunt realizate manual prin optimizarea spatiului si automatizarea proceselor din depozit, reprezentand o componenta esentiala a lantului de aprovizionare.

Solutia optima pentru gestionarea depozitelor poate fi implementarea unei arhitecturi WMS independente sau poate face parte dintr-un sistem ERP ori dintr-o suita de sisteme de management al lantului de aprovizionare.

 
sistem wms

Caracteristici WMS

Pentru a gestiona in mod eficient si controlat miscarile stocurilor si operatiunile zilnice din depozit, sistemele WMS sunt dotate cu o serie de caracteristici:

 • Receptia marfurilor
 • Asezarea marfurilor
 • Picking
 • Managementul stocurilor
 • Transferul comenzilor de vanzare
 • Livrarea comenzilor
 

Care sunt avantajele unui sistem WMS?

In primul rand, o solutie WMS iti da posibilitatea sa gestionezi un numar nelimitat de depozite, angajati, reguli de picking, asezare si reaprovizionare. Acest sistem ofera sugestii de asezare a produselor in depozit si indica angajatilor localizarea acestora in spatiile de stocare.

In plus, solutia te ajuta sa repozitionezi destul de repede fluxurile de lucru din depozit, astfel incat sa te poti adapta usor la noi schimbari, fara a fi necesara dezvoltari suplimentare.

Mai mult, unele sisteme WMS au o structura modulara, care permite implementarea treptata a software-ului in cadrul organizatiei tale, incepand cu cateva caracteristici de baza si ajungand pana la automatizarea completa a depozitelor. Astfel, poti sa incepi procesul de optimizare a activitatilor din depozit cu o investitie minima si poti adauga caracteristici in functie de nevoile dezvoltarii afacerii tale.

Pentru a spori automatizarea si a optimiza fluxul de produse in depozit, unii furnizori de solutii WMS ofera si echipamente  hardware aditionale.

Care sunt beneficiile aduse de un sistem WMS?

 • Optimizezi utilizarea spatiului din depozit prin sugestii de asezare a produselor
 • Imbunatatesti productivitatea angajatilor prin automatizarea acelor activitati care se repeta si monitorizezi in timp real a task-urile efectuate
 • Scazi timpul dedicat procesarii comenzilor si livrarii acestora catre depozit
 • Minimizezi timpul dedicat raportarii si analizei a stocurilor
 • Reduci timpul pentru activitatile de receptie, asezare, inventariere, picking etc.
 • Minimizezi costurile legate de procesul de gestionare al retururilor prin automatizarea operatiunilor din depozit
 • Reduci rata erorilor care se produc la procesarea comenzilor
 • Imbunatatesti viteza de rotatie a loturilor si calitatea produselor prin monitorizarea procedurilor
 • Obtii o vizibilitate end-to-end in cadrul lantului logistic
 • Optimizezi eficient forta de munca prin intermediul functionalitatilor de tip Labor Management, Labor Tracking sau Task Management / Manager
 • Imbunatatesti acuratetea si accesibilitatea informatiilor legate de statusul stocurilor si spatiul de depozitare
 
wms

Cum iti dai seama ca ai nevoie de un sistem WMS?

Ai nevoie de un sistem WMS atunci cand ai parte de mai multe provocari, precum:

 • Petreci mult timp atunci cand procesezi comenzile si cand le trimiti catre depozit.
 • Procesezi comenzile clientilor eronat si livrarea produselor o faci cu caracteristici diferite din cauza faptului ca manipulezi manual marfurile si pierzi informatiile pe drum
 • Operatiunile legate de depozitare si de livrare ale organizatiei tale cresc continuu in dificultate si volum.
 • Procesul de picking se desfasoara dificil pentru ca depozitul are dimensiuni mari  sau exista  un numar mare de produse si o multitudine de variante de produs disponibile.
 • Angajatii tai au dificultati in identificarea comenzilor aferente clientilor
 • Intampini probleme legate de trasabilitatea marfurilor si gestionarea retururilor
 • Durata de procesare a comenzilor este mare, ceea ce duce la pierderea unor clienti
 • Exista probleme cu corectitudinea marfurilor comandate si cele receptionate, si nu exista o metoda eficienta de a inregistra aceste diferente.

Cel mai potrivit sistem WMS pentru depozitul tau

Inainte de a decide care este cel mai potrivit sistem WMS pentru depozitul tau, este important sa analizezi nevoile si cerintele afacerii tale. Acest lucru este necesar pentru ca implementarea sa asigure succesul afacerii tale.

Strategia de afaceri

Pentru a reusi sa implementezi o solutie eficienta de tip WMS, trebuie sa intelegi in detaliu problemele si nevoile afacerii tale. Aceasta implica o evaluare atenta a proceselor operationale si a cerintelor specifice. Odata ce acestea sunt clare, poti sa alegi o strategie si sa selectezi un sistem de tip WMS care sa se potriveasca nevoilor si cerintelor afacerii tale. Pasii urmatori vor fi mai simpli, daca ai facut aceasta evaluare in prealabil.

Tehnologii de top

Pentru a te asigura ca solutia ta WMS va functiona la un nivel inalt si va putea evolua odata cu afacerile tale, este important sa alegi un sistem care foloseste tehnologii moderne si care este construit pe platforme testate si recunoscute in industrie. Un sistem care se bazeaza pe tehnologii invechite poate avea restrictii in ceea ce priveste scalabilitatea si performanta, in special in contextul in care cerintele clientilor se schimba in mod constant.

Posibilitatea de adaptare si upgrade

In alegerea unui sistem WMS, este esential sa te asiguri ca acesta se poate adapta cerintelor si nevoilor afacerii tale, in loc sa fii nevoit sa te pliezi dupa el. Asigura-te ca software-ul poate sa se adapteze la schimbarile din mixul de produse sau la cerintele clientilor. Este important de asemenea ca solutia sa poata accepta noi module si upgrade-uri pentru a se potrivi cu evolutiile din domeniul tau de activitate.

Furnizor stabil

In procesul de alegere a unui sistem WMS, este vital sa alegi un partener de incredere care poate oferi atat soft-ul necesar pentru depozit, cat si servicii de suport, mentenanta si consultanta atunci cand ai nevoie. Asigura-te ca acest partener ofera aceste servicii la un raport calitate-pret just si avantajos pentru afacerea ta.

Flexibilitate in integrarea cu alte sisteme

In procesul de alegere a unei solutii WMS, este important sa optezi pentru una care se poate integra cu orice sistem ERP, astfel incat cele doua sa functioneze ca o singura unitate completa, permițând sincronizarea informațiilor, transmiterea si preluarea de date detaliate. Aceasta conectivitate intre sistemul de management pentru depozit si alte solutii implementate in companie, va permite sa simplifici procesele si sa obtii o vizibilitate mai buna asupra operatiunilor din depozit.

Interfata prietenoasa

In alegerea unui sistem WMS, este important sa optezi pentru unul care este intuitiv si usor de utilizat, acest lucru crescand productivitatea angajaților tăi. Un sistem care este ușor de înțeles și de utilizat va reduce timpul alocat instruirii angajaților și va minimiza erorile care pot aparea in utilizare.

Indiferent daca afacerea ta se concentreaza pe distributie, productie, retail sau logistica, o solutie  WMS este esentiala daca doresti sa ai control asupra fluxurilor de lucru din depozite si sa asiguri performanta si acuratete in operatiunile logistice. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *