Utilitatea si utilizarea solutiilor ERP in Supply Chain Management

Utilitatea si utilizarea solutiilor ERP in Supply Chain Management

Sistemele ERP au parcurs un drum lung de cand au aparut la inceputul anilor 1960. In sectorul industrial, acestea au fost initial numite Inventory Management & Control, referindu-se la procesele utilizate pentru mentinerea nivelului adecvat al stocurilor in gestiune. 

In prezent, sistemele ERP integreaza procesele cheie de afaceri ale unei companii si au aplicatii de anvergura in multe sectoare pentru a simplifica procesele, a imbunatati rezultatele si a creste profiturile afacerii. 

In plus, sistemele ERP se dovedesc a fi o resursa valoroasa in Supply Chain Management (SCM), datorita capacitatii lor de a integra date si procese in cadrul unei companii. 

E-logistica se concentreaza asupra utilizarii internetului si a sistemelor informatice pentru integrarea anumitor elemente ale lantului de aprovizionare: planificare, realizare si supraveghere a fluxului materialelor, bunurilor si informatiilor. 

SCM este un sistem care practic sustine aceste procese si ne permite sa avem o mai buna viziune asupra proceselor din compania noastra. 

Utilizarea sistemelor ERP in Supply Chain Management 

Supply Chain Management (SCM) se refera la setul de procese si instrumente adoptate de producatori, distribuitori si angajati din Supply Chain pentru a prevedea, planifica, executa si monitoriza fiecare aspect al lantului de aprovizionare. Un SCM eficient se reflecta in capacitatea unei companii de a: 

  • gestiona eficient fluxul de marfuri si de materiale de-a lungul lantului lor de aprovizionare 
  • ajusta productia in functie de cerere si oferta
  • livra produse de inalta calitate la locul potrivit, in momentul potrivit 

In ultimii ani, lanturile de aprovizionare au devenit mai complexe si mai globale. Acest lucru a determinat companiile din sectorul industrial sa integreze sistemul ERP in sistemele lor SCM, imbunatatindu-le astfel cu mai multe informatii si date utilizabile. 

Mai jos, va prezentam 7 modalitati prin care sistemele ERP pot fi utilizate in a imbunatati procesele de gestionare a Supply Chain.

1. Serviciu clienti

Solutiile ERP integrate au potentialul de a transforma capacitatea unei organizatii de a oferi clientilor servicii de inalta calitate. 

In general, o mai buna gestionare a lantului de aprovizionare duce la obtinerea mai rapida a produselor de calitate superioara. Rationalizarea traseului unui produs de la furnizor la cumparator ajuta si la reducerea intreruperilor, ceea ce inseamna ca ordinele sunt executate la timp, consolidand increderea clientilor, ducand astfel la continuitatea ordinelor. 

Prin imbunatatirea eficientei si acuratetei Supply Chain, tehnologia ERP faciliteaza, de asemenea, o mai mare flexibilitate si personalizare in timpul procesului de productie, inclusiv in obtinerea de produse la comanda.

2. Eficienta

Sistemul ERP colecteaza toate datele unei companii intr-o baza de date centralizata, permitand luarea de decizii informate si inteligente si evidentierea zonelor, de-a lungul lantului de aprovizionare, care opereaza in mod ineficient, cum ar fi risipa de spatiu in depozit sau blocajele din productie. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a costurilor zilnice de exploatare ale unei companii.

3. Risc

Cererea de sisteme ERP a crescut constant in ultimii ani, dar impactul global al COVID19 a accelerat si mai mult aceasta tendinta.   

In fata incertitudinilor si a greutatilor enorme cauzate de pandemia de coronavirus, companiile sunt mult mai constiente de cat de important este sa imbunatateasca transparenta lantului de aprovizionare si sa puna in aplicare o planificare mai eficienta a resurselor. Sistemele ERP pot ajuta companiile sa atenueze efectele evenimentelor devastatoare si neasteptate, cum ar fi cele cauzate de o pandemie.

4. Gestionarea stocurilor

Gestionarea stocurilor este una dintre preocuparile majore ale companiilor. O eroare de calcul ar putea perturba intregul lant de aprovizionare, provocand intarzieri, clienti nemultumiti si blocaje in productie. Pe de alta parte, acumularea stocurilor in exces duce la o risipa de spatiu in depozit si la acumularea de costuri inutile. 

Solutiile ERP suporta previziuni mai precise permitand producatorilor sa gestioneze mai bine oferta si cererea si sa optimizeze propriul inventar. De exemplu, operatorii lantului de aprovizionare vor fi informati cu exactitate si in timp real cu privire la resursele pe care le consuma linia lor de productie.

5. Monitorizarea productiei si a expeditiei

Sistemele ERP inregistreaza si urmaresc in mod eficient fiecare faza din procesul de productie si de expeditie. 

Inregistrarile masinilor si a manoperei utilizate in timpul productiei sunt actualizate in timp real. Documentele de transport sunt, de asemenea, inregistrate prin sistemul ERP, care elimina erorile manuale si faciliteaza urmarirea comenzilor si livrarilor de catre angajati. De exemplu, dupa livrarea comenzii, software-ul poate genera si trimite automat o factura.
Software-ul poate determina, de asemenea, metoda de ambalare cea mai adecvata si poate specifica criteriile pentru controlul calitatii.

6. Transparenta totala

Cand vine vorba de conducerea companiei noastre, este minunat sa avem la indemana o imagine de ansamblu completa a operatiunilor care au loc in cadrul companiei. Transparenta ofera sentimentul de securitate, demonstrand ca software-ul de gestionare a lantului de aprovizionare poate oferi utilizatorilor analize avansate si date exacte in timp real, pe o platforma centralizata. 

7. Automatizarea proceselor

Acolo unde exista interactiune umana exista din pacte si riscul eorilor si greselilor, unele dintre ele lipsind compania de profitabilitate si performanta. Sistemele ERP automatizeaza in mod traditional procesele manuale, eliminand erorile acestora si asigurand o activitate si procese ecxacte si corecte. 

Dupa cum ati putut vedea din articol, managementul lantului de aprovizionare ne ajuta sa ne conducem operatiunile in mod profitabil, de oriunde ne-am afla, avand la dispozitie doar accesul la intenet.   

Un lant de aprovizionare este o retea sofisticata de relatii, care se intinde adesea pe tot globul, partajata intre clienti si comercianti cu amanuntul; distribuitori si furnizori si, in cele din urma, producatori. Scopul sistemului este de a ajuta la optimizarea eficientei si profitabilitatii, in acelasi timp potrivind oferta si cererea cu logistica si destinatarii. Poate fi greu sa obtii un lant de aprovizionare care functioneaza in mod optim, motiv pentru care companiile de top din domeniul tehnologiei, ofera software ERP (Enterprise Resource Planning), care realizeaza o multime de munca grea pentru tine, pentru a ajuta companiile sa prospere in continuare piete saturate de concurenta. 

Doresti sa afli mai multe despre modul in care Softone Cloud ERP te poate ajuta sa imbunatatesti procesele de Supply Chain Management ale companiei? 

Contacteaza-ne si impreuna vom gasi cea mai potrivita solutie pentru compania ta! 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.