Verificarea codului fiscal asociat tranzactiilor lunare

Incepand cu versiunea 831.02 a fost introdusa posibilitatea verificarii codului fiscal al partenerului unei tranzactii, in scop de TVA, in registrul electronic pus la dispozitie de ANAF.

Deoarece verificarea se face pentru data tranzactiei, trebuie sa va asigurati ca aceasta este completata in momentul lansarii procedurii. In figura 1 sunt vizualizate extrase din ferestrele corespunzatoare tranzactiilor de intrare si iesire de pe care se poate lansa executarea procedurii.

Valoare campului afisat in dreptul butonului de validare a codului fiscal, poate avea valorile:

  • nevalidat – cand validarea nu s-a operat de utilizator sau server-ul ANAF nu a putut fi accesat;
  • corect – codul fiscal a fost gasit in registrul ANAF si coincide cu cel din baza de date MENTOR;
  • incorect – codul fiscal a fost gasit in registrul ANAF dar nu corespunde cu cel din baza de date MENTOR din punct de vedere a TVA-ului;
  • inexistent – codul nu a fost gasit in baza de date ANAF;
  • nu e cazul – daca partenerul este persoana fizica si ati incercat validarea lui sau este din afara tarii.

A fost realizata si o procedura de verificare la pachet a tranzactiilor nevalidate sau cu cod inexistent care se lanseaza din MENTOR > CONTABILE > Verificare coduri fiscale de pe documente (vezi figura 2).

Verificarea codului fiscal asociat tranzactiilor lunare

Fig. 2

Interfata permite la selectarea butonului “Verifica”, lansarea procedurii de verificare a tranzactiilor lunare. Se afiseaza apoi in cele doua tab-uri, tranzactiile care trebuie corectate.
In coloana “CUI ANAF/ negasit” sunt afisate cu caracter de culoare neagra codurile cu care trebuie sa inlocuiti codurile existente pe tranzactiile afisate, iar cu caractere de culoare rosie codurile de pe tranzactii ce nu au putut fi gasite in baza de date ANAF.Selectand butonul “Corecteaza CUI automat” pe tab-ul de “Iesiri” activat, se actualizeaza automat codul fiscal pe toate tranzactiile care au in dreptul lor, in coloana “Corectez?” valoarea Da.Acelasi lucru se intampla si pe “Intrari” dar ATENTIE!!! Va trebui sa mutati manual valoarea TVA-ului in pret sau sa-l scoateti de acolo. Facand ClicK pe codul fiscal al tranzactiei din interfata puteti face acest lucru dupa deschiderea tranzactiei.Verificarea se poate lansa si pe luni inchise dar nu se poate opera modificarea codurilor fiscale.

OBSERVATIE!!!
Va recomandam ca inainte de lansarea procedurii de verificare a codurilor fiscale, sa executati din SERVICE optiunea de VERIFICARE COERENTA DATE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *