WMS ofera suport pentru activitatile zilnice dintr-un depozit

wms

Automatizarea fluxurilor de lucru din depozita folosind un sistem WMS reprezinta activitatea de automatizare a tuturor miscarilor marfii in depozit: intrari, iesiri si miscari interne. Automatizarea depozitului inseamna reducerea la minimum a interventiei umane in luarea deciziilor si eliminarea sarcinilor ce necesita efort intensiv. Prin automatizarea fluxurilor WMS din depozit, companiile reduc erorile de operare.

Un sistem de tip warehouse management system este o componenta esentiala a lantului de aprovizionare, care are rolul de a monitoriza si controla miscarea stocurilor de marfa in cadrul depozitelor.

Altfel spus, un WMS software ofera suport pentru activitatile de zi cu zi care au loc intr-un depozit prin utilizarea unui sistem centralizat cu ajutorul caruia diferite operatiuni din depozit sunt administrate prin folosirea terminalelor mobile care ofera posibilitatea scanarii codurilor de bare de pe produse sau loturi de produse.

O solutie WMS este compusa atat din componenta software, cat si din elemente hardware precum: servere, infrastructura de retea wi-fi, dispozitive mobile pentru scanarea codurilor de bare, cantare sau imprimante etc

Integrarea unui WMS cu sistemul ERP reprezinta o solutie completa si recomandata pentru ca acopera toate activitatile din cadrul unei firme, de la preluarea comenzilor comenzilor de la clienti pana la selectarea si livrarea marfurilor din depozit pentru onorarea acestor comenzi.

 
wms software

Automatizare flux de lucru in depozit: echipamente si soft WMS 

Automatizarea depozitului se refera atat la utilizarea unor echipamente de lucru automat, cat si la implementarea de solutii software de tip WMS – ERP pentru eliminarea sarcinilor manuale. Implementarile de succes WMS sunt cele care imbina utilizarea echipamentelor mobile cu sistemele software de tip WMS. 

 Automatizarea depozitului incepe prin implementarea unii sistem de gestionare a depozitului (WMS), analiza datelor si controlul stocurilor. Costul initial pentru automatizarea depozitului este dat de costul de implementare a solutiei WMS. Automatizarea va a reduce fluxurile de lucru manuale. Costul initial este completat de eventualele echipamente mobile ce trebuie achizitionate pentru utilizarea lor in depozit.

Avantajele automatizarii proceselor se refera la capacitatea de integrare cu sistemele de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), securitate sporita, eficienta mai mare a gestionarii datelor, riscuri operationale si juridice reduse sau cresterea sigurantei. Din perspectiva depozitului, reduce procesele manuale si elimina erori umane.

 Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS – Receptii

In momentul receptiei produselor, veti utiliza echipamentele mobile dotate cu cititoare de coduri de bare. Receptia se realizeaza fie pe baza comenzii la furnizor, a facturii sau a avizului de insotire a marfii. Inainte de scanarea produselor cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare, in cazul in care exista produse receptionate carora le lipsesc etichetele, acestea pot fi emise si tiparite direct din ERP. Dupa scanarea tuturor produselor si adaugarea cantitatii fiecaruia, se valideaza receptia, iar produsele sunt adaugate in stoc ca produse receptionate.

 Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS – Alocare

Alocarea produselor in depozit se face pe baza notei de alocare generata din sistemul ERP, ce are la baza un algoritm de repartizare optima a produselor in locatorii din depozit. Algoritmul de alocare se poate baza pe mai multe variabile de eficientizare. Un exemplu de algoritm este ca articolele cu rulaj mai mare vor fi plasate spre partea din fata a depozitului, astfel incat aceste produse sa fie cat mai la indemana, iar articolele cu un rulaj mai mic spre spatele depozitului. Sistemul WMS tine cont de greutatea si dimensiunile produselor, astfel incat sa nu fie depasita capacitatea de stocare a locatorului.

 Automatizarea fluxului de lucru din depozit, cu sistemul WMS – Culegere

Culegerea produselor din depozit reprezinta operatiunea de colectare a acestora, pe baza comenzilor de la clienti. Sistemele WMS permit mai multe moduri de culegere: culegere in pasi, culegere in valuri, culegere serpuita. Indiferent de metoda de culegere aleasa, pe baza comenzii clientului, sistemul WMS stabileste ruta de culegere a produselor si genereaza comanda de culegere. Aceasta din urma este trimisa in dispozitivul mobil si preluata de catre personalul din depozit alocat de catre sistem sau ales de seful de depozit. Angajatii vor culege simplu si rapid produsele aferente comenzilor, respectand traseul generat de sistem. La finalul culegerii, pe baza notei de culegere va fi generata factura ce va insoti comanda. Sistemele WMS ofera astfel vizibilitate crescuta asupra activitatilor desfasurate in depozit. Fiecare comanda este procesata si pregatita corect.

 Sistemele WMS se integreaza cu aplicatiile software de afaceri de tip ERP, prin intermediul unor module cum ar fi: Depozitare, Aprovizionare, Cumparari, Stocuri, Livrari si Comenzi ale aplicatiei ERP

 • Avantajele si beneficiile utilizarii unui sistem WMS pentru managementul activitatilor din depozit
 • Asigura optimizarea si gestiunea exacta a stocurilor din depozit
 • Creste acuratetea si rapiditatea procesului de picking
 • Industria carnii – Utilizarea cantarelor digitale in depozit pentru a afla greutatea marfurilor si gestiunea scazamintelor
 • Creste satisfactia clientilor prin eliminarea erorile de procesare din comenzi (trimitere produse gresite, trimitere comanda partiala etc.)
 • Reduce semnificativ timpul alocat procesului de inventariere a stocurilor
 • Contribuie la cresterea capacitatii de onorare si livrarea rapida a comenzilor catre clienti
 • Creste productivitatea operatorilor din depozit fiindca ii ajuta pe acestia sa realizeze mai multe lucruri, intr-un mod corect si rapid
 • Ii ajuta pe angajatii noi din depozit sa invete mult mai repede ce au de facut
 • Asigura o transparenta sporita asupra activitatilor angajatilor din depozit
 • Ofera acces in timp real la informatii despre marfuri
 • Permite gasirea rapida a produselor din depozit cu ajutorul hartii depozitului
 • Reduce timpul necesar pentru realizarea activitatilor de receptie, picking, reaprovizionare, impachetare si livrare
 • Scade pierderile asociate procesului de administrare a retururilor
 • Impreuna cu ERP-ul asigura acuratete sporita si a scadere mare a timpului necesar pentru obtinerea rapoartelor si realizarea analizei la nivel de stocuri
 • Creste trasabilitatea asupra marfurilor
 • Ajuta la sesizarea rapida a diferentelor intre marfa comandata si cea receptionata
 • Cresti viteza de rotatie a loturilor de stocuri si stii cum sa te aprovizionezi numai cu strictul necesar prin intermediul integrarii WMS-ului cu ERP-ul
 • Ai optiunea de a alege cel mai bun si eficient tip de picking pentru afacerea ta
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *