Profitul si cash flow-ul, cheia afacerii voastre

Profitul si cash flow-ul, cheia afacerii voastre

De multe ori am auzit despre termenii de cash flow si profit. Daca profitul ne este mai bine cunoscut, cash flow-ul se confunda de multe ori cu acesta. Totusi, ei sunt foarte diferiti si importanti pentru orice afacere. Acesti doi termeni sunt deseori confundati, desi intre ei exista diferente importante pe care fiecare antreprenor ar fi bine sa le cunoasca. 

Ca antreprenor trebuie sa iti intelegi mai bine activitatea comerciala, deoarece acest lucru  te va ghida in luarea deciziilor de business. 

Profitul 

Profitul reprezinta diferenta care ramane din totalul veniturilor tale dupa ce au fost scazute toate cheltuielile pentru perioada de calcul. Inregistram profit doar daca valoarea veniturilor este mai mare decat cea a cheltuielilor. In caz contrat, suntem pe pierdere. 

In functie de cheltuielile care se scad, poti monitoriza mai multi indicatori ai profitabilitatii, cum ar fi profitul brut, profitul operational sau profitul net. Retineti ca analiza profitului este strans legata de venituri si cheltuieli, care reprezinta valoarea facturilor noastre, indiferent daca acestea au fost incasate/achitate sau nu. 

Cash flow-ul 

Cash flow-ul reprezinta miscarile de numerar realizate zilnic intr-o afacere, adica fluctuatia tuturor banilor care intra si ies din conturile firmei in perioada de calcul. Si aici cash flow-ul poate fi pozitiv, daca incasarile noastre sunt mai mari decat platile sau negativ, in caz contrar. 

Vrei sa vezi cum arata cash flow-ul firmei tale? Intreaba echipa de la Scribsoftware despre WinMentor si afla cum te-ar putea acesta ajuta. 

In comparatie cu profitul, analiza cash flow-ului se face pe baza incasarilor si platilor, adica banii care intra sau ies efectiv din conturile noastre. Este important pentru noi sa monitorizam cu atentie fluxurile de numerar deoarece: 

  • Stii mereu daca ai suficienti bani pentru a achita cheltuielile curente; 
  • Vezi fluctuatia lunara a tuturor platilor tale si observi rapid orice neregularitate care poate afecta afacerea; 
  • Vezi care este principala ta sursa de incasari si stii unde sa investesti mai mult timp si energie; 
  • Planifici din timp un eventual surplus de cash pentru a beneficia de cele mai bune metode de a-ti dezvolta afacerea; 
  • Faci platile in mod intelept, fara a risca sa ramai fara bani la final de luna;
  • Observi impactul sezonalitatii asupra business-ului tau si te pregatesti din timp pentru perioadele mai putin productive din punct de vedere financiar; 
  • Iei decizii informate in legatura cu angajarea unui nou coleg sau cu achizitionarea unui nou echipament; 
  • Monitorizezi profitabilitatea fiecarui proiect sau punct de lucru in parte pentru a intelege mai bine ce tipuri de decizii trebuie sa iei. 

De ce sa folosim profitul si cash flow-ul cand ne analizam afacerea? 

Pentru ca vei avea acces la mai multe date despre modul in care afacerea ta functioneaza si vom sti unde sa intervenim pentru a ne atinge obiectivele. 

De exemplu, exista companii care au profit mare si cash flow negativ. Acest lucru se poate intampla atunci cand, desi facturami suficient pentru a ne asigura profitabilitatea, nu reusim sa incasam in timp util pentru a plati salariile. Situatia inversa, cu profitabilitate mica si cash flow pozitiv, poate fi de asemenea intalnita, mai ales la startup-urile care au crestere accelerata sau la afacerile din retail. 

Bineinteles, situatia ideala este sa fim profitabili si cu cash flow pozitiv, iar pentru a tinde catre astfel de rezultate, avem nevoie sa intelegem si sa monitorizami atent atat profitul, cat si cash flow-ul. 

Pentru asta, trebuie sa urmarim cu atentie evolutia profitului pentru intregul business sau pe categorii de produse si vedem cum putem creste performanta echipei noastre, coreland veniturile din vanzari cu cash flow-ul pentru a ne asigura ca facturile noastre sunt incasate si ca avem suficienti bani pentru platile lunare. Cash flow-ul este realitatea afacerii noastre si instrumentul care ne asiguram ca mentinem firma la suprafata. 

Daca aveti nevoie de ajutor in analiza si planificarea de cash flow,  puteti sa ne scrieti si intreabati-ne mai multe la office@scribsoftware.ro 

Sunteti interesati sa cititi in continuare despre cum sa aveti grija de activitatea financiara a firmei dumneavoastra? Atunci verificati  blogul Scribsoftware, unde postam in fiecare saptamana articole de tip „must know” pentru antreprenori. 

Deci, alinierea la viitor nu este chiar atat de complicata daca apelam la un software sau o solutie care sa ne ajute in integrarea cat mai rapida si cu costuri cat mai reduse la aceasta. Daca va doriti o astfel de afacere, puteti sa ne contactati telefonic sau pe mail si impreuna, vom gasi solutia cea mai eficienta afacerii dumneavoastra! Pentru mai multe informatii, intrebari, nelamuriri, va stam la dispozitie atat prin intermediul functiei de chat de pe site, cat si telefonic sau la sediul nostru.